Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da NATO može da angažuje svoje snage gde hoće i time, kako je naveo Rojters, doveo u pitanje sporazume nakon perioda „hladnog rata“ koji su uzdrmani posle ruskih akcija na Krimu i Ukrajini.

Stoltenberg je bio u poseti članici NATO Poljskoj da pruži uveravanje da će je Alijansa zaštiti od bivšeg komunističkog „gazde“ Rusije, koja je nedavno anektirala Krimsko poluostrvo od Ukrajine i koju je Zapad optužio da šalje vojsku i opremu proruskim snagama na istoku Ukrajine, prenela je britanska agencija.

Na samitu NATO prošlog meseca, lideri te vojne organizacije saglasili su se da uvedu snage za brza dejstva koja za nekoliko dana mogu biti upućena na žarišta, kao i da pregrupišu opremu u istočnim evropskim zemljama ukoliko se za to ukaže potreba.

Oni su odbili molbe NATO članica u Istočnoj Evropi, među njima i Poljske, da trajno smeste kod njih na hiljade vojnika, delimično jer je to skupo, ali i da ne prekrše dogovor iz 1997. godine, kada je NATO obećao Rusiji da na istoku neće trajno postaviti značajan broj borbenih snaga.

U svakom slučaju, Stoltenberg je, navodi Rojters, zauzeo čvršću liniju u Poljskoj.

On je rekao da NATO ima snažnu armiju i da je, i pre ministarskog sastanka Alijanse naredne godine, može „razmestiti gde hoće“. „Ti kapaciteti već postoje.

Mi ih imamo i mi ih možemo razmestiti u pojedinačne regione“, rekao je on.

NATO je, podseća britanska agencija, jasno rekao da neće vojno intervenisati u Ukrajini, koja nije član NATO, ali da je pojačao odbranu u istočnim zemljama članicama. S druge strane, Rusija je u nekoliko navrata negirala da šalje snage i opremu proruskim snagama na istoku Ukrajine, naveo je Rojters.

Ostavi poruku