Sava Stevanović (12), učenik petog razreda knjaževačke OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar“, koji je nastradao u subotu kada je prečka metalnog gola pala na njega dok se igrao sa prijateljima u dvorištu srednje Tehničke škole, sahranjen je u ponedeljak na Zapadnom groblju u Knjaževcu.

Tužna povorka krenula je od Savine kuće.

U njoj dečakovi prijatenji iz odeljenja, rodbina, poznanici…

Svi su, po kiši, krenuli da mališana isprate na večni počinak.

Majka Maja i očuh Ljubiša Petrović plakali su za svojim mezimcem. – Savice moj, ni počeo nisi da živiš – naricala je nesrećna majka. – Kud ću sada ja, bez tebe, sine moj lepi…

A, pripadnici Policijske uprave u Zaječaru podneli su krivične prijave protiv Ljiljane Žikić, direktorke srednje Tehničke škole u Knjaževcu, i Vojkana Jelenkovića, zaduženog za zaštitu na radu u toj ustanovi.

Njima se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti, u vezi sa teškim delom protiv opšte sigurnosti, jer golovi u dvorištu škole nisu bili obezbeđeni po propisima. – Osumnjičeni se terete da nisu postupili po odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilnika o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika škole o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka – navode u Policijskoj upravi u Zaječaru. – Samim tim, nisu preduzete potrebne mere i radnje na obezbeđenju nastavnih sredstava škole – golova za rukomet – i nije naloženo da se ta sredstva obezbede od nekontrolisanog korišćenja za period van radnog vremena škole.

Utvrđeno je da se nastava fizičkog vaspitanja održava u sali jer golovi na terenu nisu bili pričvršćeni, te su samim tim i nebezbedni za rad, što je za posledicu imalo zadesnu smrt maloletnog deteta, dodaju u policiji.

Ostavi poruku