Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac Su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom avionu, tvrde švedski zvaničnici. Švedska obaveštajna služba (FRA) i švedska vojska zabeležile su povećane aktivnosti ruskih vojnih snaga u tom delu Evrope.

FRA je objavila saopštenje u kojem tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom nadzornom vazduhoplovu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom. Švedski obaveštajci čak su u javnost pustili i fotografiju ruskog lovca na kojoj se vidi agresivno zastrašivanje i pokazivanje „mišića“. Šveđani tvrde da ovo nije izolovani slučaj te da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta u proteklih šest meseci. – Uopšteno, u nekoliko poslednjih godina zabeleženo je povećanje vojne aktivnosti iznad Baltika.

Između ostalog, to su i ruski lovci koji na agresivan način provociraju vojne avione drugih zemalja – kazala je Lena Niberg, šefica švedskih obaveštajaca.

Zamenik direktora Združenog štaba švedske vojske Anders Grenstad kaže da vrlo pažljivo prate rusku vojnu aktivnost u regionu i ističe da ovakvo agresivno ponašanje nije viđeno godinama.

Rusija još uvek nije komentarisala švedske optužbe.

Vest je izašla u javnost nakon što su prošlog meseca dva ruska lovca Su-24 opažena u švedskog vazdušnom prostoru, južno od Olanda.

Najveći incident između ove dve države dogodio se 1952. godine, a poznatiji je pod imenom Afera Katalina.

Tada je ruski avion srušio švedsku nenaoružanu letelicu iznad međunarodnih voda, pritom ubivši osam članova posade, a zatim je pucao i na spasilački avion.

Sovjetska vlada demantovala je tada bilo kakvu umešanost u incident i nastavila ga je poricati sve do 1991 godine, uprkos činjenici da su u olupini švedskog aviona pronađeni tragovi naoružanja ruskog MiG-a.

Ostavi poruku