ODLAGANjE sednice kosmetskog parlamenta „na neodređeno vreme“ samo je dodatno raspirilo netrpeljivost među albanskim partijama, a jedino će njihov dogovor ili politička pogodba biti brana ponavljanju parlamentarnih izbora.

Ali, rokovi, koji bi lidere na KiM pogurali da izađu iz stranačkih rovova, izgleda da ne postoje?!Naime, rezultati glasanja od 8. juna verifikovani su 4. jula i od tada je počeo da teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine.

Od tada je prošlo tri meseca!Poslanik liste „Srpska“ Slobodan Petrović, međutim, pojašnjava za „Novosti“ da je odlukom Ustavnog suda da suspenduje sve odluke sa započete konstitutivne sednice zapravo – „zamrznuto vreme“:- Sada se vrtimo u vrzinom kolu jer sud za dalje nije odredio nikakve rokove, a dogovora nema.

I da je današnja sednica održana, novi predsednik na njoj ne bi bio izabran.

Ovako se ne može u nedogled, već će albanske stranke ili morati da postignu kompromis u narednim danima ili ćemo opet na birališta.

Put do novih izbora je da se predsednica KiM obrati Ustavnom sudu za preporuku o njihovom raspisivanju.

Revoltirani otkazivanjem sednice parlamenta, poslanici okupljeni oko Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, koji tvrde da imaju većinu za izbor prvog parlamentarca, okupili su se u petak u Skupštini i najavili da će od predsednice KiM Atifete Jahjaga zatražiti da zakaže novo okupljanje tribuna.

Ovom neformalnom okupljanju u Skupštini nisu prisustvovali poslanici liste „Srpska“, jer, kako nam je preneo njen predsednik Aleksandar Jablanović, za sednicu očekuju zvaničan poziv skupštinske službe.

On kaže da poslanici ove liste očekuju da predsednica KiM razreši sve dileme.

TRGOVINAJedna od opcija koja bi bila izlaz iz pat pozicije u kojoj Tačijeva PDK treba da bude predlagač predsednika parlamenta, a nema skupštinsku većinu, jeste ta da PDK predloži opozicionog kandidata.

U takvoj nagodbi, Tačijeva stranka bi sigurno morala biti „namirena“ brojnim ustupcima pri formiranju vlade.

Ostavi poruku