POSLANICI opozicije, čak i da se udruže, ne mogu podneti zahtev za smenu ministra ili Vlade!Prema Poslovniku, najmanje 60 parlamentaraca može da traži da se u zakonodavnom domu raspravlja o nepoverenju nekom od ministara ili premijeru.

Opozicionara ima svega 42.

I za drugu mogućnost koja može da uzdrma Vladu – interpelaciju u kojoj poslanici razmatraju rad ministara na osnovu pitanja parlamentaraca, nemaju dovoljan broj.

Potrebno je 50 potpisa.

Zato je opozicionarima ostalo da se sa Vladom „obračunavaju“ rečima – postavljanjem pitanja i pozivanjem da podnesu ostavke.Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović tražio je da ministri policije Nebojša Stefanović i odbrane Bratislav Gašić podnesu ostavku zbog „incidenta u kojem je učestvovao brat predsednika Vlade Srbije Andrej Vučić“.

Zamenik šefa poslaničkog kluba NDS u parlamentu Janko Veselinović kaže za „Novosti“ da je tehnička stvar što opozicija ne može da podnese zvaničan zahtev za smenu Vlade, a da je suština u tome da ministri podnesu ostavke kada rade loše:Pred poslanicima su se ranije „pravdali“ Mirko Cvetković i Mlađan Dinkić, ali su preživeli skupštinski test.

Ostavi poruku