MADRID – Luka Bojović je danas na početku suđenja na Nacionalnom sudu u Madridu za ubistvo pripadnika „zemunskog klana“ Milana Jurišića, čiji su ostaci pronađeni 2009. u reci Mansanares u španskoj prestonici, negirao da je naručio to ubistvo, prenose španski mediji. Špansko tužilaštvo za Bojovića, optuženog za ubistvo, predvođenje i pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi, prikrivanje krivičnih dela, posedovanje i čuvanje oružja i falsifikovanje dokumenata, traži zatvorsku kaznu u trajanju od 41 godine.

Pored Bojovića, na Nacionalnom sudu u Madridu su se o krivici danas izjasnili i Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović, kojima prete zatvorske kazne od 21, 17, odnosno pet godina.

Svi oni izjasnili su se da nisu krivi, ali je Milisavljević otišao i jedan korak dalje, pa je ubistvo Jurišića pripisao Sretku Kaliniću, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Srbiji, dodavši da je način na koji je žrtva ubijena i raskomadana bio karakterističan za Kalinića.

Nijedan od četvorice optuženih nije želeo da odgovara na pitanja tužilaštva, ali su na pitanja svoje odbrane odgovarali.

Bojović se nalazi u pritvoru otkad je 10. februara 2012. uhapšen u Valensiji zajedno sa Petrićem i Milisavljevićem, dok je Mijanović na uslovnoj slobodi od septembra 2012. godine.

Očekuje se da će suđenje na Nacionalnom sudu u madridskoj opštini San Fernando de Enares trajati do četvrtka.

Kalinić je ranije španskom istražnom sudiji opisao kako su on, Bojović i Miloš Simović ubili Jurišića udarajući ga čekićem po glavi, a zatim njegovo telo raskomadali i bacili u reku Mansanares.

Ostavi poruku