BRISELOD STALNOG DOPISNIKA MOGUĆI članovi Junkerove komisije doživljavaju teška iskušenja.

Više predloženih komesara nisu svojim istupanjima zadovoljili evroposlanike, pa su morali na popravni. u ponedeljak popodne je kroz unakrsnu paljbu prolazila i Slovenka Alenka Bratušek, kojoj je dodeljen portfelj energetske unije, uz funkciju potpredsednice budućeg sastava EK, a na čije samokandidovanje postoje ozbiljne primedbe.

Do sada, najgore je prošao Britanac Džonatan Hil, koji bi trebalo da vodi resor finansijske stabilnosti i usluga i unije tržišta kapitala.

On je morao ponovo na audijenciju, a zamera mu se da je praktično produžena ruka londonskog Sitija, što, s obzirom na evropski cilj da se antiliberalnim manirom povrate politika zapošljavanja i privredni rast, neki ironično porede s „puštanjem lisice u kokošarnik.“ Francuzu Pjeru Moskovisiju, predloženom za komesara za ekonomske i finansijske poslove, poreze i carinsku uniju, praktično se zamera – nacionalnost.

Naime, mnogi konzervativci ne mogu da shvate kako jedan bivši ministar finansija Francuske, koji nije svoju zemlju uspeo da izvede iz ekonomske krize, to isto može da učini s Evropom? On je bio u obavezi da dostavi dodatne pisane odgovore evroparlamentarcima, baš kao i Španac iz narodnjačkog bloka Miguel Arijas Kanjete, određen da prati resor klimatskog delovanja i energije, zbog uske povezanosti njegovog privatnog biznisa s ovom sferom.

Dodatni odgovori su se tražili i od Mađara Tibora Navračiča, predloženog za komesara za obrazovanje, kulturu, omladinu i građanstvo, zbog njegovih previše liberalnih stavova kao bivšeg ministra pravde u vladi Viktora Orbana i od Čehinje Vere Jurove, koja nije zadovoljila u domenu pravde, potrošača i rodne ravnopravnosti.

Ostavi poruku