ZA nesreću u kojoj je stradao jedanaestogodišnji dečak na školskom igralištu u Knjaževcu odgovoran je direktor škole što nije poštovao zakon, koji ga obavezuje da svu opremu koja je za javnu upotrebu popravi ili ukloni, kaže za „Novosti“ Marko Stojčić, akreditovani kontrolor sportskih terena i igrališta.

On ističe da je zakazalo i Ministarstvo prosvete koje nije uputilo rukovodstva obrazovnih ustanova da poštuju Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda. – Slična je situacija i u predškolskim ustanovama koje ne sprovode aktivnosti koje se tiču bezbednosti igrališta, ispitivanjem postojećih i uklanjanjem onih koja su nebezbedna – kaže Stojčić. – Sva nova oprema koja se nabavlja putem javne nabavke mora da sadrži jasno utvrđene standarde i od toga se ne sme odstupiti.

Naš sagovornik se pita kako je moguće da vlasnici igraonica i igrališta u Srbiji nisu dovoljno zainteresovani za bezbednost svojih korisnika. – Interesovanje javnosti je sporadično i uglavnom vezano za informaciju o povredi nekog deteta na javnom prostoru.

Zato se postavlja pitanje dokle smo stvarno stigli sa podizanjem bezbednosti na viši nivo kada govorimo o dečjim igralištima, sportskim terenima, igraonicama i luna-parkovima – kaže Stojčić. – Igrališta koja su ranije postavljena bi takođe morala da zadovolje određene standarde, ali trenutno svi okreću glavu, s obzirom na to da bi trebalo da se utvrdi šta sve treba da se popravi, a to košta.

Primera radi, takvih igrališta samo u Beogradu ima više od 700.

I u Centru za sprečavanje nesreća, povodom stradanja osnovca u Knjaževcu na školskom igralištu, tvrde da u Srbiji nema zakona, pa ni obaveza vezanih za upravljanje, inspekcijski nadzor i bezbednost na prostorima za dečju igru. – Set standarda Evropske unije za bezbednost na terenima za igru i sport, nije dostupan svima jer košta 40.000 dinara – tvrde u centru.

BEZ KONTROLE KAZNE za nepoštovanje Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, koji predviđa obaveznu primenu važećih standarda, postoje i kreću se od 50.000 do tri miliona dinara, ali ih niko ne izriče, tvrdi Stojčić.

Svi oni koji su dužni da poštuju bezbednost, to ne čine.

Izgleda da čekaju strožu kontrolu.

Osećaj odgovornosti vlasnika ili nekoga ko upravlja prostorom za igru, koji je prva i najvažnija stvar u zemljama Evropske unije, ovde apsolutno ne postoji.

Ostavi poruku