SHARE

DOK se već godinama uvode sve oštrije mere i restriktivniji zakoni prema radnicima, u Srbiji se množe socijalističke i socijaldemokratske stranke koje u prvi plan stavljaju upravo levičarske ideje.

Podugačkom spisku partija sa prefiksom „socijalne“ pridružila se u subotu Tadićeva Socijaldemokratska stranka, koja je nastala preimenovanjem Nove demokratske stranke.

Gužva na levici postala je tako još veća jer su na vlasti već SPS, Pokret socijalista i Rasimova Socijaldemokratska partija, dok na političkoj pozornici nastupaju i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Socijaldemokratski savez…- Naša stranka od početka osnivanja snažno je socijaldemokratski orijentisana, a sada će vrednosti koje zastupamo biti oličene i u novom imenu stranke – objašnjava portparol Tadićeve SDS Konstantin Samofalov.

Dijana Vukomanović, potpredsednik SPS, kaže za „Novosti“ da Tadić pribegava Dinkićevoj strategiji: „Misli da se promenom imena partije mogu zavarati i privući novi birači“:- Tadić ubrzano menja ideološke dresove: od žute, preko zelene do crvene.

Ipak, politika nije isto što i politički marketing.

Da biste bili levičarska stranka morate imati podršku radnog naroda.

Tadić u najboljem slučaju može da bude salonski levičar jer je direktan kontakt sa građanima imao samo u predizbornim kampanjama.

Njemu je radni narod samo dekor.

SPS nastavlja da dominira na levom krilu srpske političke scene.

Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, kaže da mu ne smeta još jedna „imenjakinja“ na političkoj sceni:- To nije novost.

Pre dve hiljadite smo imali čak 37 stranaka koje su nosile socijaldemokratski prefiks, pa smo do sada praktično samo mi opstali.

Stranku ne čini ime već program i njegovi nosioci.

Razumljiva je potreba Tadićeve stranke da se ideološki i politički profiliše.

Minorno mali broj birača „pomeša“ stranke na glasanju zbog sličnog imena.

POLITIKU NE VODI IMEParadoks je da imamo inflaciju socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka, a da je položaj radnika sve teži – primećuje Đorđe Vukadinović, urednik NSPM.- Promena imena ponekad da rezultat, što znamo iz primera SNS koji su praktično nastali iz SRS.

Zato smatram da je Tadićev potez legitiman.

Ali, još jedna levičarska lasta ne čini proleće za radnike.

Pokazalo se da u praksi stranke ne vode politiku u skladu sa svojim imenom, programom i obećanjima iz kampanje već u skladu sa zahtevima MMF, Svetske banke i stranih ambasadora.

SHARE

Оставите одговор