KRAJNjE je vreme da EU pošalje Srbiji pozitivan signal u vidu konačnog otvaranja bar prvog od 35 pregovaračkih poglavlja.

Upravo će ovakva preporuka stajati u predstojećem izveštaju još aktuelnog evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji će biti predstavljen u sredu.- Što se nas tiče, potpuno smo spremni, kada je reč o poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, kao i za poglavlje 35, koje se u našem slučaju tiče Kosova – kaže za „Novosti“ šef našeg pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Teoretski bi to moglo da se dogodi već krajem oktobra, kada se u Briselu na samitu sastaju šefovi država ili vlada EU.

Koče, međutim, poslanici nemačkog Bundestaga koji, kroz famoznih sedam tačaka, imaju svoje posebno tumačenje decembarskih zaključaka evropskih lidera, gde se tražilo da se „među prvima“ otvore poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna ljudska prava, pravdu, slobodu i sigurnost.

Nemci, međutim, insistiraju da ništa drugo ne može da se načne pre ova dva poglavlja, uključujući i treće, pod stavkom 35.

To, praktično, znači da neće biti otvaranja sve dok Priština ne formira vladu i ne vrati se za pregovarački sto, uz ostvarivanje daljeg napretka u ovom procesu.

Prema izvorima „Novosti“ u italijanskom presedništvu EU, kod najvećeg broja ostalih članica postoji pozitivna klima da se što pre pošalje simbolična pozitivna poruka Beogradu.

Ostavi poruku