„DO KRAJA godine mogli bismo imati prvo onlajn ubistvo“, upozorio je Evropol, policijska agencija Eropske unije. Evropski policajci upozoravaju, kako prenosi RT, da sajber kriminalci sve češće svoje žrtve vrebaju putem interneta i tehnologija koje su s njim povezane.

Hakerski napadi na bezbednosnu opremu mogli bi u budućnosti vrlo lako dovesti do stvarnih ljudskih žrtvava, upozorava Evropol, a prenosi portal „index.hr“. U svetskoj IT zajednici već neko vreme se raspravlja o konceptu IoE („Internet of Everything“, odnosno internet svega).

Jednostavno rečeno, živimo u eri u kojoj je život bez pristupa interneta nezamisliv.

Na internet se više ne spajaju samo ljudi kao krajnji korisnici nekih proizvoda; tehnologija kojoj je pristup mreži nužan za funkcioniranje je realnost u mnogim svetskim domaćinstvima. „IoE otvara sasvim novu mogućnost za napade, a sajber kriminalci već traže načine kako da je iskoriste.

IoE je neizbežan.

Moramo očekivati sve veću količinu ‘pametnih’ i međusobno povezanih uređaja.

Nažalost, smatramo da će mnogi od tih uređaja neizbežno ostavljati prostor za napade sajber kriminalaca“, stoji u izjavi Evropola. Sajber kriminal danas se uglavnom svodi na hakiranje u svrhu financijske koristi.

No, Evropol vjeruje kako će se to vrlo skoro promijeniti.

Bez interneta vrlo skoro neće moći funkcionirati npr. „pametni“ automobili ili „pametna“ medicinska pomagala.

Prvo sajber ubistvo stoga je, smatra Evropol, izvesna realnost u vrlo bliskoj budućnosti.

Ostavi poruku