Naslovna Svijet Antropolozi iz celog sveta bojkotuju Izrael

Antropolozi iz celog sveta bojkotuju Izrael

0

TEL AVIV – Više od 500 antropologa iz celog sveta potpisalo je nedavno peticiju, u kojoj izražavaju „protivljenje izraelskom kršenju palestinskih prava, uključujući vojnu okupaciju Pojasa Gaze, Zapadne obale i Istočnog Jerusalima“, preneli su danas izraelski mediji.

Potpisnici peticije, uključujujći atnropologe sa prestižnih američkih univerziteta, kao što su Harvard, Jejl i Prinston, najavili su da će „bojkotovati izraelske akademske institucije, koje su saučesnici tog kršenja“.

Između ostalog, potpisnici se obavezuju da neće sarađivati na projektima ili događajima koje finansiraju izraelske akademske institucije, neće predavati, ni prisustvovati konferencijama takvih institucija i neće objavljivati članke u izraelskim naučnim publikacijama.“Nedavni izraelski vojni napad na Pojas Gaze samo je najnovije podsećanje da svetske vlade i glavni mediji ne smatraju Izrael odgovornim za kršenje međundrodnog prava.

Kao zajednica naučnika koji izučavaju probleme sile, opresije i kulturne hegemonije imamo moralnu odgovornost da istaknemo i tražimo odgovornost Izraela i naših sopstvenih vlada“, navedeno je u peticiji.

Do vikenda je peticiju potpisalo 540 naučnika, dok ju je 77 podržalo anonimno.

Potpisnici su se zarekli da će bojkot trajati dok Izrael ne ostvari njihov zahtev da se „okonča opsada Gaze, okupacija i kolonizacija svih arapskih zemalja, okupiranih u junu 1967. godine, rasture naselja i zidovi, prizna fundamentalno pravo arapsko-palestinskih građana Izraela i beduina u Negevu do pune jednakosti i poštuju, štite i unaprede prava palestinskih izbeglica da se vrate svoje domove i na svoju imovinunu, kako je predviđeno Rezolucijom 194 UN“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version