PROŠLA je i deseta godina od smrti gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni „Karaš„ na Topčideru, a njihovi roditelji još ne znaju kako su stradali – u međusobnom obračunu ili ih je, kako se sumnja, ubilo obezbeđenje Ratka Mladića koji se tada navodno krio u toj kasarni.

Poslednje radnje koje je preduzelo srpsko pravosuđe odnosile su se upravo na ratnog komandata VRS kome se sudi u Haškom tribunalu za najteže zločine u BiH.

Na osnovu zamolnice srpskog Ministarstva pravde, holandski sudija saslušao je Mladića u pritvoru.

Uprkos tome što je i posle toliko vremena njihova smrt nerazjašnjena, sudija je postavio Mladiću samo četiri banalna pitanja i dobio iste takve odgovore.

Pitao ga je, recimo, da li zna da su gardisti stradali u Karašu.

Mladić je odgovorio da je za to čuo preko medija i izjavio saučešće porodicama. – Predlagali smo da prisustvujemo saslušanju, ali do toga nije došlo – kaže za „Novosti“ advokat Olgica Batić, jedan od punomoćnika porodica.

Dve godine ranije, analizirano je anonimno pismo koje je porodicama poslalo „bivše obezbeđenje haškog optuženika“.

U pismu je navedeno da se 5. oktobra 2004. godine, kada su ubijeni gardisti, u kasarni krio Ratko Mladić.

Pošto su ga gardisti videli, naredio je navodno svom obezbeđenju da ih ubije.

Tužilaštvo je naložilo da se urade potrebne analize, ali na osnovu njih na pismu nisu nađeni otisci prstiju.

Zaključeno je i da je tekst kucan na pisaćoj mašini preko indigo papira.

ZASTARELO Predrag Savić je svojevremeno pokrenuo postupak protiv bivšeg vojnog sudije Vuka Tufegdžića zbog nesavesnog rada u službi.

Taj postupak, međutim, zastareva 5. oktobra. – U pismu se koristila vojna terminologija, mešala se ekavica sa ijekavicom, ali mislim da ga je neko poslao kako bi nas naveo na pogrešan trag – dodaje advokat Predrag Savić, koji takođe zastupa porodice.

Razrešenju ovog događaja nije doprinelo ni nekoliko postupaka i obavljenih veštačenja.

Nekadašnje vojno tužilaštvo je posle sprovedene istrage zaključilo da je Dragan Jakovljević ubio hicima iz automatske puške Dražena Milovanovića, a zatim sebe.

Međutim, Vrhovni savet odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora formirao je posebnu komisiju u kojoj su, između ostalih, bili i specijalista za sudsku medicinu, ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, psihijatriju, balistiku i traseologiju.

Oni su osporili nalaz vojne komisije prema kojoj je smrt gardista posledica ubistva i samoubistva, i zatražili da se pokrene postupak protiv N.

N. osobe.

Taj postupak traje i danas.

Zaključak vojske nije potvrdio ni američki FBI, prema kome se usmrćenje Jakovljevića i Milovanovića smatra ubistvom dok se god ne dokaže suprotno. – Mislim da će se ova ubistva rešiti kad bude bilo političke volje – kaže Savić. – Do tada, mi ćemo se najverovatnije obratiti sudu u Strazburu.

Ostavi poruku