Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izrazili su danas iznenađenje zbog tvrdnje američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da ova država Zaliva naoružava i finansira džihadiste u Siriji zajedno sa drugim regionalnim silama.

Bajdenove reči su „neverovatne i ignorišu ulogu Emirata u borbi protiv ekstremizma i terorizma“, izjavio je u subotu uveče ministar spoljnih poslova UAE Anvar Mohamed Gargaš, a prenela je zvanična novinska agencija VAM.

Gargaš je zatražio od Bajdena da objasni svoje reči, koje su, kako je rekao, ostavile „pogrešan utisak o ulozi Ujedinjenih Arapskih Emirata u trenutku kada podržava napore za prevazilaženje problema“ sa džihadistima, preneo je AFP.

UAE su jedan od nekolicine arapskih saveznika koji učestvuju u vazdušnim napadima koalicionih snaga pod vođstvom SAD na džihadiste Islamske države u Siriji. Ostali su Bahrein, Jordan, Katar i Saudijska Arabija.

Bajden se već izvinio Turskoj zbog tvrdnje da je ona jedna od država u regionu koje naoružavaju i finansiraju Islamsku državu u Siriji.

Ostavi poruku