SHARE

Brazilci danas biraju šefa države, članove nacionalnog kongresa i parlamenata saveznih država i guvernere, a očekuje se da će na predsedničkim izborima ponovo pobediti Dilma Rusef.

Prema rezultatima najnovijih anketa, Rusef, kandidat Radničke partije, mogla bi u drugom krugu glasanja, 26. oktobra, da osvoji 47 odsto glasova.

Njena donedavno glavna protivkandidatkinja, aktivista za zaštitu životne sredine i kandidat socijalista Marina Silva, proteklih nedelja je izgubila deo podrške birača, te više nije izvesno ni da li će ući u drugi krug, pošto je skoro izjednačena s trećeplasiranim kandidatom socijaldemokrata Aesiom Nevešom.

Progonozira se da će u prvom krugu izbora Rusef osvojiti 40 odsto, Silva 24 odsto – za 10 odsto manje nego u avgustu – a Neveš 21 odsto glasova, navele su agencije.

Dilma Rusef, prva žena predsednik na čelu Brazila, pre pobede na izborima 2010. godine bila je šef kabineta šefa države Luiša Injasija Lule da Silve. Ćerka bugarskog preduzetnika, u mladosti se priključila socijalistima, a posle državnog udara 1964. godine uhapšena je i u zatvoru je provela dve godine.

Godine 2000. prešla je u Radničku partiju, a dve godine kasnije imenovana je za ministra energetike.

Kao šefa države, kritičari je smatraju odgovornom, zbog svoje intervencionističke politike, za stagnaciju najveće latinoameričke privrede.

Silvu su socijalisti izabrali za predsedničkog kandidata umesto Eduarda Kamposa, koji je poginuo u avionskom udesu.

Bivša ministarka ekologije u vladi Luiša Injasija Lule da Silve bila je na predsedničkim izborima u Brazilu 2010. godine kandidat zelenih i osvojila je 19 miliona, odnosno skoro 20 odsto glasova, stigavši do drugog kruga glasanja.

Ranije ove godine, pošto nije uspela da obezbedi 500.000 potpisa kako bi zvanično formirala sopstvenu partiju, Silva se priključila Kamposu kao kandidat za potpredsednika.

Silva je izjavila da želi da bude “prva crnkinja iz siromašne porodice” koja je postala šef države.

Rođena je u porodici s 11 dece u severnoj brazilskoj državi Akre, u srcu Amazonije.

Bila je više puta teško bolesna: od hepatitisa, malarije i trovanja teškim metalima, te je i danas krhkog zdravlja.

Sa 16 godina otišla je u manastirski internat i postala prva osoba u svojoj porodici koja je naučila da čita i piše.

Poznata je po tome što ne koristi šminku, nosi jednostavnu odeću, strogu frizuru, posvećena je vernica, ali je, prema navodima onih koji je poznaju, izuzetno topla i ljubazna osoba.

Popularnost joj je opala u proteklih mesec dana zbog, kako navodi Rojters, kritika iz tabora Rusefove na račun njene protržišne politike nauštrb siromašnih i sposobnosti da vodi Brazil bez čvrste koalicije.

Neveš, guverner pokrajine Minas Žerajs, ima problema s korupcionaškim skandalom.

U najvećem gradu Brazila, Rio de Žaneiru, na dan glasanja biće pojačana bezbednost kako se ne bi ponovilo nasilje posle glasanja 2010, kada su zapaljene desetine autobusa.

Na ulicama Rija biće raspoređeno više od 22.000 policajaca koji će obezbediti da izbori teku bez incidenata.

SHARE

Оставите одговор