SHARE

Američka ratna mornarica saopštila je danas da će uskoro početi da koristi duž opasnih morskih prolaza naoružane robotičke patrolne čamce, bez ljudi na njima. Čamci, koji su napravljeni na osnovu tehnologije koju koristi NASA na Marsu, pratiće i štitiće ratne brodove tokom njihovog prolaska kroz opasne morske tesnace.

Ova tehnologija će ne samo izmeniti način na koji ratna mornarica SAD sada funkcioniše, već će sigurno iznedriti i pitanja i zabrinutost vezane za sve širu upotrebu robota u odbrambenu namenu, ocenjuje AFP.

Ratna mornarica predstavila je javnosti rezultate višednevne demonstracije tokom kojoj su u avgustu korišćeni robotički patrolni čamci na reci Džejms, u državi Virdžinija.

Tokom vežbe, pet čamaca je pratilo veći brod, dok je osam “čamaca-robota” radilo na inspekciji sumnjivog plovila. Čamci su okružili i jurnili na metu, omogućivši time velikom plovilu da bezbedno nastavi put, koji je trebalo da bude replika prolaska ratnog broda kroz uski moreuz poput Molučkog u Pacifiku ili prolaza Ormuz u Persijskom zalivu.

Na patrolnim čamcima koje danas koristi američka mornarica nalazi se od tri do četiri mornara, dok bi uvođenjem robota čamaca jedan mornar mogao da nagleda i brine o bezbednosti čak do 20 plovila.

Takvi čamci mogu da budu opremljeni i automatskim puškama, municije od 50 kalibara, i opremom sa jakim svetlima, koja stvara zaglušujuće zvuke.

Kako kažu u američkoj mornarici, sa čamaca će biti otvorena vatra ukoliko mornar izda takvu naredbu.

SHARE

Оставите одговор