SHARE

Tročlana vladajuća koalicija desnog centra vodi, na danas održanim opštim izborima u Letoniji, a prema preliminarnim rezultatima, osvojila je oko 60 odsto glasova.

Uspeh koalicije, čija je popularnost opala zbog godina oštrih mera štednje i finansijske krize, objašnjava se zauzimanjem oštrog stava prema akcijama Rusije u Ukrajini.

Lider koalicije, premijer Laimdota Straujuma (63), zatražio je, naime, više NATO vojnika i dodatne vazdušne patrole u zemlji koja se graniči sa Rusijom, čime je podigao rejting kod građana zaplašenih namerama Rusije u Baltičkom regionu. “Ovi izbori su drugačiji zbog onoga što se dešava u Ukrajini.

Situacija tamo ponovo eskalira i ljudi se brinu šta će se dogoditi, pošto se graničimo s Rusijom”, rekao je Straujuma na današnjem glasanju.

Prema istraživanju novinske agencije LETA, javnog servisa LNT i Riga Stradins univerziteta, koalicija Partije ujedinjenja, Nacionalističke alijanse i Unije zelenih i farmera, osvojila je 61,7 odsto glasova i, najverovatnije, 63 od 100 mesta u parlamentu.

Koalicija u parlamentu sada ima 57 mesta, preneo je Rojters.

Proruska opoziciona partija Konkord odvojila je 21,6 odsto glasova, a dve nove stranke će preći cenzus od 5 odsto za ulazak u parlament.

Još dva istraživanja pokazala su isti rezultat.

SHARE

Оставите одговор