Lider Demokratske Narodne Republike (Severne) Koreje (DNRK) Kim Džong-Il „nema nikakvih problema sa zdravljem“, izjavio je u nedelju južnokorejski ministar za ujedinjenje Rju Kil-Dže dan nakon posete severnokorejskih zvaničnika Južnoj Koreji, prenosi agencija Jonhap.

U gradu Inčon, 30-ak kilometara zapadno od Seula, delegacija Severne Koreje u kojoj je bio sekretar Radničke partije Čoe Rjong-haje i Kim Jang-gon koji je u ime Pjongjanga zadužen za odnose sa Seulom, a koju je predvodio načelnik Glavne političke uprave Oružanih snaga DNRK Hvang Pjong-so za kog se veruje da je drugi čovek u Severnoj Koreji, prisustvovala je svečanom zatvaranju Azijskih igara. „Pitao sam za zdravstveno stanje severnokorejskog lidera i Kim mi je odgovorio da nema problema sa zdravljem lidera Severne Koreje“, rekao je Rju TV KBS, a prenela je južnokorejska agencija.

Mediji su ranije prenosili da je severnokorejski lider sredinom septembra operisao zglobove i na rehabilitaciji je na klinici „Bonghva“, što je kasnije demantovao predstavnik DNRK u Savetu UN za ljudska prava.

Pojedini južnokorejski mediji javili su da se Kim nije pojavljivao u javnosti posle posete koncertu u Pjongjangu 3. septembra, a da video-snimci sa prethodnih manifestacija ukazuju da bi on mogao da bude bolestan.

Takođe, zapadni mediji su uočili da je za vreme jedne svečanosti u glavnom gradu DNRK Kim uočljivo hramao.

Ostavi poruku