Tajfun „Fanfon“ koje se premešta ka centralnom delu i prestonici Tokiju, pošto je poharao jug i jugozapadni deo Japana i doneo jaku kišu i vetar, izazvao je danas otkazivanje avio-letova, prekid u snabdevanju električnom energijom i privremenu obustavu nastave.

Japanske aviokompanije „Ol Nipon Ervejs i „Japan Erlajns“ otkazale su letove za nekoliko južnih gradova, dok je kompanija „Kjušu Elektrik Paur“ saopštila da je preko 21.000 domaćinstava ostalo bez struje, prenela je agencija Rojters.

Japanska rafinerija „Nansei Sekiju“, u vlasništvu brazilskog „Petrobras-a“ suspendovala je eksploataciju nafte kod ostrva Okinava zbog tajfuna.

Tajfun je takođe primorao na suspenziju dalje pretrage na planini Ontake u centralnom Japanu, gde se 12 osoba i dalje vodi kao nestalo posle vulkanske erupcije, najteže u poslednjih 90 godina, koja je 27. septembra ubila najmanje 51 osobu, dodaje japanska novinska agencija Kjodo.

Od jutros po lokalnom vremenu, super tajfun „Fanfon“ je oslabio i okvirno se nalazi na 140 kilometara južno-jugoistočno od ostrva Jakušima i premešta se brzinom od 20 kilometara na čas, atmosferskim pritiskom od 945 milibara i vetrom od 216 kilometar na čas, saopštila je Japanska meteološka agencija.

Očekuje se da se tajfun večeras približi zapadnom japanskom Šikoku regionu i mogao bi da sutra zahvati druge oblasti u zapadnom i istočnom Japanu, uz mogućnost otvaranje klizišta.

Kiša pada neprekidno 24 sata i sutra se očekuje da dostigne količinu od 500 milimetara u centralnom regionom Tokai regionu, 400 milimetara u Šikoku i Kinki i 250 milimetara u južnom regionu Kjušu, navodi Kjodo.

Ostavi poruku