Stotine Palestinaca iz pojasa Gaze molilo se danas u džamiji Al Aksa u Jerusalimu, povodom muslimanskog praznika Eid al- Adha (Kurban-bajram).

Izrael je dozvolio da oni dođu u Jerusalim prvi put od 2007. godine, kada je islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom.

Poseta Jerusalimu je u okviru koncesija Izraela nakon sedmonedeljnog rata u Gazi, a povodom praznika koji se prvi put posle 33 godine poklopio s jevrejskim Danom pokajanja Jom Kipurom, obeleženim juče.

Izrael je saopštio da je dato oko 1.500 dozvola Palestincima iz Gaze da se mole u džamiji Al Aksa tokom trodnevog praznika, koji je počeo u subotu.

Danas se očekivao dolazak oko 500 vernika, a ostali će doći u ponedeljak i utorak.

Izrael je inače oštro ograničio putovanja iz Gaze.

Davao je dozvole samo iz humanitarnih razloga i hrišćanima koji su želeli da dođu u Vitlejem za praznike, ali nije bilo dozvola za muslimane koji su hteli da posete Al Aksu, rekla je izraelska organizacija koja se zalaže za slobodu kretanja Palestinaca.

Izrael je takođe olakšao druga ograničenja, odnosno dozvolio da se poljoprivredni proizvodi i riba izvoze iz Gaze na Zapadnu obalu.

Pristao je i na proceduru koja će olakšati isporuku građevinskog materijala u Gazu da se pomogne posleratna obnova.

Pomenuta izraelska organizacija Giša je pozdravila taj potez ali je takođe pozvala na potpuno ukidanje blokade Gaze, koje se inače pridržava i Egipat.

Praznične dozvole su davane za ljude u dobu od 60 godine i starije, saopštila je izraelska armija, kako je preneo Asošijeted pres.

Stanovnici Gaze ušli su u autobuse rano jutros, prešli u Izrael i uputili se u jerusalimski stari grad.

Neki su se pitali kada će i mladima biti dozovoljno da se mole u Al Aksi.

U nedavnom ratu poginulo je skoro 2.200 Palestianca, uglavnom civila, prema podacima UN.

Na izraelskoj strani ubijeno je 67 vojnika i šestoro civila.

Ostavi poruku