DUEL dvojice šampiona Pekinga ličio je na okršaj višestrukog pobednika i plavookog manekena koga je prestižni švedski proizvođač garderobe poslao na teren da prošeta jesenju kolekciju.

Mnogi su pokušali da prekinu seriju Novaka Đokovića od 23 pobede na Kina openu, a Tomaš Berdih je već posle dva-tri gema digao ruke od uzaludnog posla.

Najbolji teniser planete nastavio je da niže pehare u vitrini kako feng šui nalaže, ubedljivom pobedom nad nemoćnim Čehom – 6:0, 6:2. Malo je nedostajalo da srpski as petu titulu uzme „biciklicom“, da bez izgubljenog gema provoza rivala u finalu.

Kina open nije postao Tur de Kina samo zahvaljujući počasnoj brejk-lopti koju je Berdih, nasmejan od muke, dobio pri rezultatu 6:0, 5:0.

Prethodno je jedva imao poneku gem-loptu, pa je razumljiva njegova radost kada je konačno skinuo ljagu, odnosno nulu sa svog imena na semaforu.

Ozbiljno se preznojio Tomaš da bi smanjio na 5:2, ali veće su šanse bile da iznad stadiona prođe Halejeva kometa, nego da napravi preokret.

Novak ga je vrteo oko malog prsta. – Pružio sam jednu od najboljih partija u finalima ikada.

Nešto odozgo mi je pomoglo.

Sve što sam pokušao da uradim sam uspeo.

Peking je, očigledno, moje srećno mesto.

Uživam u ovom gradu, a svakog puta igram dobro zbog toga što imam sjajnu podršku sa tribina.

Energija na ovom turniru mi mnogo prija – poručio je Đoković posle petog krunisanja i 24. pobede u isto toliko mečeva u Pekingu.

Naš teniser više se oznojio dok je izgovarao nekoliko rečenica na kineskom, nego tokom samog finalnog susreta.

Kinezi su oduševljeno mahali srpskim zastavama i pozdravljali svaki poen nepogrešivog šampiona, povremeno aplaudirajući i Tomašu. – Igrao sam preko 700 mečeva u karijeri, doživeo sam poraze od Agasija i Federera kada su bili u najboljim danima, ali nikada nisam doživeo nešto ovako.

Ništa nisam mogao da uradim.

Pokušavao sam od prvog do poslednjeg poena, trudio sam se da barem produžim malo finalni meč, ali to nije bilo moguće – gotovo da se izvinjavao Berdih kineskoj publici, jer je „fajront“ sviran već posle sat vremena. Oprostili su mu Kinezi, zbog onih silnih dobrih partija koje je pružao na putu do pehara 2011. godine.

Tada na turniru nije bilo jedinog cara kojeg priznaju, petostrukog šampiona Kina opena.

Ostavi poruku