DOPISNICA CNN-a Arva Damon kaže da je ostala šokirana kada je tokom intervjua s jednim od dečaka, koje je pre četiri meseca oteli borci IS, otkrila da ovaj saoseća sa svojim otmičarima.

Mervan Mohamed Husein pripoveda da je bio „užasnut“ kad su militanti ugrabili njega i njegove školske prijatelje.

Otmica se odigrala dok su išli na molitvu u džamiju, a dečaci su držani u „osnovnoj školi“ pretvorenoj u zatvor, gde su ih članovi IS-a tukli, podvrgavali električnim šokovima, čak i vešali, prenosi portal „index.hr“.

Oni su bili potpuno „prožeti IS-ovom verzijom Islama,“ rekla je Damon.

Husein je dopisnici ispričao da se prvo bojao za svoj život, da bi potom shvatio kako IS ne ubija bez diskriminacije, već prvo utvrđuje da li je osoba „nevernik“.

Deca su prema izvještaju CNN-a bila prisiljena gledati videozapise dekapitacija, ali Husein kaže da snimci nisu imali svrhu „pširenja straha“, već da govore „istinu“ o tome da IS „ne otima ljude nasumično na ulici i ubija bez dokaza“ – „oni to čine samo nevernicima“.

Upitan što tačno misli o IS-u, Husein je šokirao Damon, svoju majku i sestru rekavši: „Oni su u pravu“. „Nakon svega što su učinili oni su u pravu?“, pitala je u neverici njegova sestra. „Zašto? Šta to oni čine?“, uzvratio je Husein, sirijski Kurd, koji je tek na kraju intervjua priznao da su pojedini borci IS-a loši.

Ostavi poruku