Redovan godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji biće sigurno jedan od najpozitivnijih do sada, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. „Od svih zemalja Zapadnog Balkana Srbija će imati najbolju ocenu“, istakao je Dačić, gostujući na RTS-u.

Prvo važno pitanje u odnosu sa EU, istakao je Dačić, tiče se naših unutrašnjih reformi. „Zato je važno reći da je Srbija u januaru, kada je počela pregovore, to iskoristila kao start za sveukupne unutrašnje reforme, ekonomsku stabilizaciju zemlje i uskladivanje našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije“, rekao je Dačić, naglasivši da se kroz proces pregovora sa EU naše zakonodavstvo čini uporedivim sa zakonodavstvom EU.

U drugom delu odnosa sa EU smešteno je pitanje Kosova koje druge zemlje nemaju, odnosno takva pitanja su smeštena pod „tekuća pitanja“, a kod nas je pod odeljkom „razno“.

Treći nivo je Međuvladina konferencija Srbije i EU, koja treba da bude održana 19. decembra.

Tada će se, kako je rekao Dačić, zemlje članice izjašnjavati o tome šta misle da li su se stekli uslovi za otvaranje pregovarackih poglavlja sa Srbijom, za svako poglavlje pojedinacno. „Neke zemlje poput Nemačke, a njoj se pridružila i Velika Britanija, smatrale su da prvo treba da se otvori poglavlje 24 i 23, koja se tiču pravde, prava…

Sada, kada je premijer Aleksandar Vučić otvorio kontakte sa nemackom Vladom, u prilici smo da ih zamolimo da se založe da se pre svega otvori poglavlje 32, koje se tice finansijske kontrole i poglavlje 35, gde postoje problemi zbog pat pozicije Prištine“, rekao je Dačić.

On je precizirao da EU insistira da se počne sa tri važna, veto poglavlja – poglavljem 23, 24 i 35, koja mogu brzo da zaustave svaku zemlju na putu ka EU.

Ostaje da vidimo da li je moguće do kraja godine da se otvore poglavlja 32 i 34, rekao je Dačić.

On je ponovio da će Srbija usaglašavati svoju politiku sa politikom EU i da je to deo procesa pregovora i da mi to već radimo.

Dačić je najavio da će u petak, 10. oktobra, otići u Brisel da kaže koliku pažnju Srbija posvećuje tom pitanju, iako taj sastanak spada u nadleženost državnih sekretara, a ne ministra spoljnih poslova.

Ostavi poruku