Redovan godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji biće sigurno jedan od najpozitivnijih do sada, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. „Od svih zemalja Zapadnog Balkana Srbija će imati najbolju ocenu“, istakao je Dačić, gostujući na RTS-u.

Prvo važno pitanje u odnosu sa EU, istakao je Dačić, tiče se naših unutrašnjih reformi. „Zato je važno reći da je Srbija u januaru, kada je počela pregovore, to iskoristila kao start za sveukupne unutrašnje reforme, ekonomsku stabilizaciju zemlje i uskladivanje našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije“, rekao je Dačić, naglasivši da se kroz proces pregovora sa EU naše zakonodavstvo čini uporedivim sa zakonodavstvom EU.

U drugom delu odnosa sa EU smešteno je pitanje Kosova koje druge zemlje nemaju, odnosno takva pitanja su smeštena pod „tekuća pitanja“, a kod nas je pod odeljkom „razno“.

Treći nivo je Međuvladina konferencija Srbije i EU, koja treba da bude održana 19. decembra.

Tada će se, kako je rekao Dačić, zemlje članice izjašnjavati o tome šta misle da li su se stekli uslovi za otvaranje pregovarackih poglavlja sa Srbijom, za svako poglavlje pojedinacno. „Neke zemlje poput Nemačke, a njoj se pridružila i Velika Britanija, smatrale su da prvo treba da se otvori poglavlje 24 i 23, koja se tiču pravde, prava…

Sada, kada je premijer Aleksandar Vučić otvorio kontakte sa nemackom Vladom, u prilici smo da ih zamolimo da se založe da se pre svega otvori poglavlje 32, koje se tice finansijske kontrole i poglavlje 35, gde postoje problemi zbog pat pozicije Prištine“, rekao je Dačić.

On je precizirao da EU insistira da se počne sa tri važna, veto poglavlja – poglavljem 23, 24 i 35, koja mogu brzo da zaustave svaku zemlju na putu ka EU.

Ostaje da vidimo da li je moguće do kraja godine da se otvore poglavlja 32 i 34, rekao je Dačić.

On je ponovio da će Srbija usaglašavati svoju politiku sa politikom EU i da je to deo procesa pregovora i da mi to već radimo.

Dačić je najavio da će u petak, 10. oktobra, otići u Brisel da kaže koliku pažnju Srbija posvećuje tom pitanju, iako taj sastanak spada u nadleženost državnih sekretara, a ne ministra spoljnih poslova.

POSETA PUTINA BILATERALNA STVAR DVE DRŽAVE Poseta predsednika Ruske fedaracije Vladimira Putina Srbiji, 16. oktobra, bilateralna je stvar Srbije i Rusije i nema nikakve veze sa našim glavnim spoljnopolitičkim ciljevima da Srbija postane članica Evropske unije, izjavio je Dačić.

On je ocenio da je ta poseta dobra i pozitivna i da će narod sa velikim oduševljenjme učesvovati na manifestacijama povodom Oslobođenja Beograda.

Poseta predsednika Putina Srbiji je ugovarana pre više meseci i nema veze sa aktuelnim odnosima na evrospkom kontinentu, rekao je za RTS Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Od te posete ne treba da pravimo predstavu, kojom ponekad radimo protiv interesa svoje zemlje, poručio je Dačić.

On je rekao da ne može da razume stavove bivšeg režima i sadašnje opozicije koji nas, kako je rekao, praktično teraju da kažemo predsedniku Ruske federacije da odlažemo njegovu posetu, jer mozda nije vrema za to. „Mi proslavljamo našu veliku pobedu oslobođenja Beograda i sve zemlje proslavljaju svoje pobede i poseta Putina je bilateralna stvar Srbije i Rusije“, kazao je Dačić.

On je naglasio da Srbija paralelno želi da ide ka Evropskoj uniji, ali istovremeno poštujući naše nacionalne i državne interese da poštujemo naše tradicionalne prijatelje i razvijamo ekonomske, političke, kulturne i svake druge veze sa zemljama kao što je Ruska federacija.

Kometraišući izjavu komesara EU za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana da ce Srbija, ukoliko želi da postane članica Unije, morati pažljivo da razmotri svoju odluku da ne podrži sankcije EU protiv Rusije, Dačić je rekao da kada se zatvori neko poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, tog momenta treba da bude usklađena naša politika sa politikom EU.

Vlada Srbije je od širokog domena u kome se nismo slagali sa EU došla do toga da sada imamo različit stav samo oko restriktivnih mera i sankcija koje EU primenjuje prema Rusiji, napomenuo je Dačić i dodao da donedavno ni sama Ukrajina nije primenjivala sankcije protiv Rusije, sa kojima se prethodno složila, a ni Rusija prema Ukrajini, kada je reč o poljoprivrednim proizvodima.

PETI OKTOBAR PROPUŠTENA PRILIKA Dačić je izjavio da su reforme ključne za budućnost Socijalističke partije Srbije (SPS), ali i cele zemlje i da je 5. oktobar propuštena prilika. „Ja sam zahvalan ovima koji su izveli peti oktobar, jer da njih nije bilo, SPS se ne bi promenio, a ni građani Srbije ne bi videli kakvi su ovi koji su došli“, rekao je Dačić za RTS.

On je istakao da je Srbija imala mnogo propuštenih prilika, a da je 5. oktobar jedna od njih i da zato ovakve prilike, kao što je sada slučaj, da postoji veliki politički legitimitet i velika podrška naroda vladi, ne treba propustiti da iskoračimo daleko napred. „Ljudi su željni promena i sada je šansa za Srbiju, jer reforme treba da učine da ovo ne bude još jedna propuštena prilika“, ocenio je Dačić.

DOBRI ODNOSI U VLADI I KOALICIJI Odnosi u vladi i vladajućoj koaliciji su dobri i korektni i posvećeni smo pitanjima od nacionalnog interesa, izjavio je Dačić.

Od samog početka ove, ali i prethodne vlade u medijima se pričalo da samo što se vladajuća koalicija nije raspala, ali odnosi u koaliciji su dobri, rekao je Dačić. „Želim da poručim svima da ostave naše odnose Aleksandru Vučiću i meni.

Mi smo dobro sarađivali, sarađivaćemo i dalje,“ poručio je Dačić.

Ostavi poruku