Prvi rezultati danas održanih parlamentarnih izbora u Bugarskoj, ukazuju na pobedu desničarske partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), koja, međutim, nije uspela da osvoji većinu glasova.

GERB je osvojila oko 33 odsto glasova, pokazali su rezultati agencija „Alfa riserč“ i „Galup“, prema kojima je njenom glavnom protivniku, Socijalističkoj partiji, pripalo oko 16 posto glasova.

Prema ovim procenama, Bugarska će najverovatnije ponovo imati koalicionu vladu, preneo je Rojters.

Bugari su danas birali 240 poslanika novog saziva parlamenta među 6.063 kandidata, uključujući one koji su istovremeno kandidovani u dve izborne jedinice koje su nominovale ukupno 56 političkih partija.

Ovo će biti peta bugarska vlada za poslednje dve godine, tokom kojih se zemlja suočila s masovnim uličnim protestima i nezadovoljstvom.

Zbog razočaranja građana, izlaznost na ovim izborima bila je najmanja za poslednjih 25 godina, od kada je u Bugarskoj smenjen komunisticki režim, navodi britanska agencija.

Ranije danas, lider GERB-a i bivši premijer Bojko Borisov, rekao je da su izbori „poslednja šansa“ za spas Bugarske i upozorio da ako nova vlada ne bude formirana i ponovo budu raspisani izbori, neće ostati ništa što bi održalo zemlju.

Posle objavljivanja prvih rezultata, portparol socijalista Atanas Merdžahanov rekao je da je ovo težak poraz za tu partiju i smatra da je to rezultat razočaranja građana.

Koalicija predvođena socijalistima vladala je Bugarskom do jula, a period koji je provela na vlasti obeležili su katastrofalne poplave, spor zbog snabdevanja ruskim gasom i masovni protesti građana.

Ostavi poruku