Austrija preti EU tužbom zbog podsticajnih sredstava za nuklearnu elektranu Hinklej Point u Velikoj Britaniji, piše danas bečka štampa.

Austrijski kancelar Verner Fajman i vicekancelar Rajnhold Miterlener razmišljaju trenutno o podnošenje tužbe Evropskom sudu ukoliko sredstva iz EU budu odobrena za spornu nuklearku, tvrdi bečki dnevnik „Esterajh“ pozivajući se na pismo rukovodstva vlade predsedniku Evropske komisije Žoze Manuel Barozu. „Austrija je u svom izjašnjavanju u vezi procesa podrške iznela sveobuhvatne argumente da je trajna subvencija za nerentabilne tehnologije, kao što je nuklearna energija, u suprotnosti sa logikom, i opštim pravilima podsticaja EU“, ukazuje se u pismu zvaničnog Beča.

Vest o planu EU da sa više milijardi evra subvencioniše britanski nukelarni reaktor je najpre izazvala zaprepašćenje kod nevladinih organizacija, a sada se i austrijske vlade. „Mi smo protiv svake vrste subvencije izgradnje nuklearnih elektrana ili proizvodnje nuklearne energije“, naglasio je Miterlener.

On je istakao da, ako Evropska komisije, realizuje taj plan mora računati na tužbu.

Ostavi poruku