Turska je danas upozorila da neće oklevati da uzvrati na napad džihadista Islamske države (IS) ako oni napadnu turske vojnike stacionirane u turskoj enklavi u Siriji. „Apsolutni nećemo oklevati da odgovorimo ako se tako nešto tamo dogodi“, rekao je turski predsednik Tajip Erdogan novinarima u Istanbulu misleći pri tome na grobnicu Sulujmana Šaha, dede osnivača otomanske dinastije Osmana Prvog.

Mali deo teritorije u Siriji oko grobnice pripojen je Turskoj prema sporazumu koji su 1920. godine potpisale turske vlasti i Francuska, koja je u to vreme imala mandat nad Sirijom. „Četrdeset naših vojnika stacionirano je u ovoj zoni, koja je turska teritorija“, rekao je Erdoga a preneo AFP.

Erdoganovo upozorenje usledilo je samo dva dana pošto je turski general upotuio neobičnu poruku podrške turskim trupama stacioniranim na oko grobnice.

Prema novinskim izveštajima ove nedelje, enklavu su opkolili džihadisti IS, koji su preuzeli neke delove severne Sirije, i uzeli za taoce nekoliko desetina lakše naoružanih turskih vojnika.

Turski liderisu demantovali ove izveštaje.

OPSERVATORIJA:U VAZDUŠNIM NAPADIMA UBIJENO 35 DžIHADISTA Najmanje 35 džihadista iz „Islamske države“ (IS) ubijeno je tokom protekle noći na severu i severoistoku Sirije u vazdušnim napadima koalicije koju predvode SAD, tvrdi danas antivladina Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Opservatorija navodi da je 30 džihadista ubijeno kod grada Šadadija u severoistočnoj provinciji Hasake, a još pet kod grada Kobane, na severu u provinciji Alepo na granici sa Turskom, preneo je Frans pres.

Prema saopštenju te sirijske organizacije, koalicija je izvela napade na najmanje četiri oblasti kasno sinoć kod strateški važnog grada Kobanea.

Napadi su usledili nakon što su snage IS u petak nemilosrdno bombardovale posle opkoljavanja taj treći po veličini kurdski grad, navodi francuska novinska agencija.

Opservatorija i aktivista iz Kobanea Mustafa Ebdi tvrde da je IS ispalila juče najmanje 80 granata u nameri da uđu u taj strateški grad na granici.

Ebdi je rekao da su kurdske snage zajedno sa arapskim pobunjenicima odbili noćni napad džihadista IS, ali da se borbe nastavljaju.

IS je počela napredovanje na Kobane 16. septembra nadajući se da će ojačati pozicije duž sirijsko-turske granice, a u borbama je iz grada i okolnih mesta – prema oceni Opservatorije, izbeglo blizu 300.000 ljudi.

Prema navodima turske vlade, najmanje 186.000 njih prebeglo je preko granice u Tursku.

Ostavi poruku