Premijer Španije Marijano Rahoj založio se za dijalog sa liderima Katalonije koji ne odustaju od referenduma 9. novembra o nezavisnosti od Španije, uprkos protivljenju Madrida. „Zakon dijaloga, to su načini pronalaženja izlaza za situaciju u Kataloniji…niko nije iznad zakon“, rekao je Rahoj i dodao „želim da ostanemo zajedno“, preneo je AFP.

Njegov komentar usledio je dan nakon što su lideri Katalonije rekli da neće poštovati odluku Ustavnog suda koji je privremeno obustavio referendum o nezavisnosti.

Regionalna vlada Katalonije saopštila je juče da i dalje planira da održi referendum, dok razmatra načine kako da ubedi španski Ustavni sud da ukine privremenu zabranu glasanja, javio je AP.

Portparol vlade Fransesk Homs rekao je da regionalna vlada sada ima zadatak kako da osigura da referendum bude održan.

Ustavni sud je u ponedeljak odlučio da suspenduje pripreme za referendum, uvažavajući argumente španske vlade da bi glasanje bilo nezakonito.

Homs je dao izjavu posle sastanka regionalne vlade s liderima regionalnih političkih partija koje podržavaju referendum.

Pronezavisna osećanja su buknula u Kataloniji poslednjih godina nakon što je španska vlada odbila da regionima da veću vlast, navodi američka agencija.

Poslednji pokušaj secesionističkog referenduma u Evropi bio je u Škotskoj prošlog meseca kada su glasači odlučili da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema najnovijim rezultatima objavljenim juče, anketa je pokazala da velika većina stanovništva Katalonije, njih 70,08 odsto, podržava održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Anketu je uradio Centar za istraživanje javnog mnjenja Katalonije (CEO), i prema rezultatima, samo 22,9 ispitanika u Kataloniji je protiv održavanja referenduma, dok je 6,4 odsto neopredeljeno, prenela je ruska agencija Ria-Novosti.

Ostavi poruku