MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKAIAKO je na istoku Ukrajine na snazi primirje dogovoreno u Minsku, boj za aerodrom u Donjecku traje i dalje, ukupno pet meseci.

Ali sudeći po jučerašnjim izveštajima samo je pitanje vremena kada će on u potpunosti biti u rukama federalista.

Jer, premijer samoproglašene Donjecke republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da njihove snage drže 90 posto aerodroma.

Pripadnici ukrajinskih snaga sada se nalaze samo u podzemnim aerodromskim prostorijama za komunikacije.

U Kijevu tvrde suprotno, da oni drže veći deo aerodroma.

I da nema intenzivnijih borbi već samo sporadične pucnjave.

Igor Korotčenko, glavni urednik moskovskog časopisa „Nacionalna odbrana“ koji ističe da se na ukrajinskoj strani nalaze najamnici koji govore međusobno na poljskom i engleskom jeziku, kaže da aerodrom u Donjecku nema stratešku funkciju za Kijev jer tamo ne može da se spusti nijedan avion, sve je uništeno i ne rade neophodni uređaji.

Ali, po poruci koja je pristigla iz Brisela, ipak izgleda da je aerodrom u Donjecku bitan, jer je EU zapretila da će, ako federalisti zauzmu aerodrom u Donjecku, uvesti nove sankcije Rusiji! A priča o sankcijama dobija nove obrise posle navoda američkog potpredsednika Džozefa Bajdena za vreme govora na Harvardskom univerzitetu.

Naime, on je priznao da zemlje EU nisu nameravale da zbog događaja u Ukrajini uvedu sankcije Rusiji, ali su to uradile pod snažnim pritiskom Vašingtona. – Evropu je to dovelo u nezgodnu situaciju, da ona podnese ekonomsku štetu početka sankcija kako bi naterali Rusiju da plati za svoju politiku – rekao je Bajden.

On je dodao da Vašington ne želi kolaps Rusije već saradnju, ali Moskva mora da napravi svoj izbor. ATOMSKA RAVNOTEŽA SUPERSILAOSLANjAJUĆI se na američke izvore moskovski list „Vedomosti“ juče je izvestio da je Rusija stigla SAD ne samo po nosačima atomskog oružja u sastavu Strateških nuklearnih snaga, već i po broju atomskih glava.

Moskva je u skladu sa rusko-američkim dogovorom o strateškom ofanzivnom oružju obavestila Vašington o broju svog atomskog oružja.

Sada obe zemlje imaju skoro isti broj nosača atomskog oružja – Amerika 912, a Rusija 911. Što se tiče atomskih glava na nosačima, Rusija ima 1643 a SAD jednu atomsku glavu manje.

Obe zemlje imaju atomsko oružje na podmornicama, strateškim bombarderima, interkontinentalnim raketama koje se lansiraju sa zemlje.

Rukovodilac projekta Rusko atomsko oružje Paver Podvig objašnjava da je paritet postignut zahvaljujući tome što su zaplovile nove ruske atomske podmornice koje su naoružane raketama „bulava“ koje mogu da nose nekoliko bojevih glava.

Atomska podmornica „Aleksandar Nevski“ nosi 16 raketa, a svaka od njih ima po šest atomskih glava.

Osim toga, balističke rakete „topolj-m“ smenile su „jars“ koje umesto jedne nose tri atomske glave.

Ostavi poruku