Francuski istražni organi podigli su danas optužnicu protiv trojice nekadašnjih članova rukovodstva Unije za narodni pokret (UMP) za nelegalno finansiranje kampanje lidera te partije Nikole Sarkozija na predsedničkim izborima 2012. godine, javio je Frans pres.

Prema pravosudnom izvoru francuske agencije, bivši direktor administracije UMP Erik Sezari, finansijska direktorka u stranci Fabijen Liadze i nekadašnji šef za komunikacije Pjer Šasa optužuju se za falsifikovanje dokumenata i zloupotrebu poverenja.

Ranije je u tom predmetu optuženo troje saradnika agencije za odnose sa javnošću „Bigmalion“ (Bygmalion), koja se bavila medijskom podrškom Sarkozijevoj predizbornoj kampanji.

Prema istrazi, deo finansija obavljen je preko drugih računa radi skrivanja prekoračenja maksimalno zakonski dozvoljenog limita za predsedničkog kandidata od 22,5 miliona evra.

Skandal oko te PR kompanije izbio je u maju, kada je advokat te firme Patrik Mazonev javno priznao mahinacije sa računima i rekao da su se one dešavale na molbu partije i po šemi koju je ona predložila.

U ponedeljak, 29. septembra, pripadnici odeljenja za borbu protiv korupcije policije grada Nantera priveli su četvoro bivših saradnika „Bigmaliona“, koji se sumnjiče za stvaranje sistema lažnih računa.

Bivši predsednik Francuske kategorički je odbacio optužbe, tvrdeći da za postojanje agencije „Bigmalion“ nije ni znao, jer se nije lično bavio organizovanjem kampanje.

Sarkozi je 19. septembra, dve godine posle poraza na predsedničkim izborima, najavio povratak u politiku i kandidovanje u novembru za lidera UMP, koja bi ga kandidovala za predsedničke izbore 2017. godine.

Ostavi poruku