Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је као антиевропски чин одлуку хрватског предсједника Иве Јосиповића да смијени свог савјетника и главног аналитичара Дејана Јовића због изјаве да је референдум о отцјепљењу Хрватске од Југославије био „недемократски и нелибералан“.
Линта је истакао да је Јовићева изјава тачна, јер је главни циљ хрватског референдума о отцјепљењу 19. маја 1991. године било стварање хрватске државе „без или са што мање Срба“.

Он је подсјетио на изјаву некадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана на првом општем сабору Хрватске демократске заједнице /ХДЗ/ крајем фебруара 1990. године да је Независна Држава Хрватска израз историјских тежњи хрватског народа за својом самосталном државом.

„Наведена изјава, као и бројне друге антисрпске изјаве Туђмана и осталих челника ХДЗ-а током 1990. и прве половине 1991. године, изазвале су огроман страх код Срба да ће доживјети геноцид као 1941. године“, наводи Линта у саопштењу.

Он је подсјетио да су послије мајских избора 1990. године Срби масовно добијали отказе на послу, а да су њихова дјеца у школама психо-физички малтретирана, те да је значајан број Срба путем телефона добијао пријетње да морају да се иселе из Хрватске.

„Срби су добијали писма на којима је стајао потпис ‘ХДЗ’, све чешће су се могле видјети слике усташких злочинаца, усташки поздрави и чути усташке пјесме, а почели су и физички напади на Србе, минирање српских кућа, локала и убиства Срба“, наводи Линта.

Напомињући да се залаже за најбоље односе Србије и Хрватске и искрено помирење између српског и хрватског народа, Линта је истакао да су главни предуслови за то да Хрватска прогнаним Србима и другим оштећеним грађанима врати њихова одузета имовинска, стечена и статусна права.

Он је додао да је неопходно да Хрватска прогнаним Србима омогући накнаду штете за уништену, оштећену и несталу имовину, ексхумира и идентификује посмртне остатке Срба, те да престане са сталним хапшењима Срба у сврху застрашивања и одвраћања од повратка, као и да процесуира одговорне за злочине над Србима.

Линта је нагласио да је неопходно да се поштују национална и културна права преосталих Срба који живе у Хрватској.

„Нажалост, у Хрватској не само да нема воље за суочавање са тамном страном своје недавне историје него је од септембра прошле године започео нови талас антисрпске кампање с циљем да се преосталим Србима јасно стави до знања да им је најбоље да се иселе или асимилују“, закључио је Линта.

Ostavi poruku