Novi neredi izbili su jutros između prodemokratskih demonstranata i protivnika protesta, koji traju već nedelju dana u gradu koji je pod kontrolom Kine, što izaziva nove strepnje da bi moglo doći do nasilja.

Demonstranti su gotovo mirno protestovali protiv kineskih vlasti tražeći da imaju pravo da biraju svoje predstavnike, od kada je policija, protekle nedelje, pokušala da ih razbije koristeći suzavac, ali se raspoloženje preokrenulo u predgrađu Mong kok gde se sumnja da su kriminalne bande uzrok nasilja.

Policija je intervenisala da bi sprečila eskalaciju nasilja, ali oko 2.000 učesnika demonstracija se i dalje nalazi na velikoj raskrsnici, prenosi Rojters.

Demonstranti najavljuju da neće dozvoliti da budu oterani sa ulica tokom vikenda.

Tokom noći policija je uhapsila 19 osoba, a u sukobima je povređeno najmanje 12 ljudi i šest policjaca.

Vođe studentskog pokreta za demokratiju su juče otkazali planirane razgovore sa vlastima, nakon što je, kako su naveli, policija ignorisala nasilje „Trijada“ protiv mirnih demonstranata.

Vlasti su negirale da su koordinisale raščišćavanje ulica sa „bandama“. „Glasine koje nas povezuju sa kriminalnim zajednicama su krajnje nefer“, izjavio je šef bezbednosti Hong Konga Lai Tung-kvok novinarima.

Razgovori sa šeficom administracije Keri Lam, koja je „broj dva“ u Hong Kongu, su bili planirani za danas, a studentski pokret sumnjiči kineske snage da stoje iza napada na demonstrante.

U sporu oko izbornog sistema je u četvrtak i petak došlo do okršaja.

Pristalice demokratskog protesta sukobili su se sa protivnicima i snagama bezbednosti. Studentske vođe tvrde da je za sukob kriv „organizovani napad“, i optužuju policiju da nisu dovoljno zaštićeni, te da nije uhapsila napadače.

Ostavi poruku