САД и њихови партнери мијешају се у живот других земаља и народа. Они су Ирак, Југославију, Либију и друге државе – уништили, наводи руски геополитичар Леонид Савин

Руски геополитичар Леонид Савин оцјењује да послије косовског преседана може да постоји преседан и за Републику Српску и Новорусију, као и за остале земље које покушавају наћи пут ка независности.

Савин у интервјуу Срни истиче да је пројекат даље федерализације највјероватнији за БиХ, што подразумијева довољно независности у рјешавању социјално-политичких питања, али и неки степен јединства.

„Глобализација снажно удара на националне државе и људи почињу да схватају да их постојећи формат државе никако не задовољава и да је у супротности са националним, културним и историјским интересима, чак и свакодневним животом“, објашњава Савин.

Он не сумња ће Запад наставити да врши притисак на Србију, Републику Српску и све оне снаге које подржавају Русију, али истиче да ће и Русија активније подржавати своје пријатеље на Балкану.

Савин, који је и главни уредник магазина „Геополитика“, сматра да ће Запад вршити притисак на српског премијера Александра Вучића да би Београд увео санкције Русији, али да би о односу Београда према Москви требало да се одлучује унутар Србије.

Савин је увјерен да је народ Србије у потпуности на страни Русије, имајући у виду и помоћ коју Русија пружа, али имајући у виду и историјске везе.

Он оцјењује да Русија намјерава да прошири сарадњу са Србијом и да са Београдом прави више заједничких пројеката.

„Биће предложени инфраструктурни пројекти, који ће бити конкурентни Њемачкој и Турској, које такође покушавају да у Србији реализују своје економске интересе“, прецизира Савин.

Према његовим ријечима, ако Србија бира ЕУ, онда се предстојећа посјета руског предсједника Владимира Путина може посматрати као покушај Русије да искористи Србију за одбрану својих интереса.

„Ако Србија бира суверенитет и самосталност и пројекте који су историјски повезани са Истоком, као што је Евроазијски савез или Царинска унија, онда то безусловно говори о томе да ће Србија и Русија чинити нове кораке у развоју међусобних односа“, наводи Савин.

Он наводи да земље које је Америка често оптуживала да су „осовине зла“ нису никога застрашивале, него су хтјеле да живе према својим правилима и никоме нису сметале.

„САД и њихови партнери мијешају се у живот других земаља и народа. Они су Ирак, Југославију, Либију и друге државе – уништили. Наравно да се слична политика води и према другим земљама, укључујући и Русију“, наглашава Савин у интервјуу Срни.

Он упозорава да се појам „превентивна диломатија“, коју користе западне земље, може протумачити као „застрашивање“.

Савин сматра да ће „Јужни ток“ бити реализован, јер је то веома важан пројекат, без обзира на то што низ лобиста у Европи покушава на сваки начин да спријечи доток енергената са Истока у ЕУ.

Постоји конфликт интереса унутар саме ЕУ, јер је низ земаља јужне Европе, као што су Италија, Шпанија, али и Балкан, заинтересовано за испоруку гаса из Русије.

Леонид Савин један је од најпризнатијих руских стручњака за геополитичка питања и међународне односе, а недавно је објавио књигу „Од шерифа до терористе. Есеји о геополитици САД“.

У тој књизи, коју је промовисао у Београду, Савин пише о геополитичким методама и доктринама које САД користе у провођењу зацртаних циљева и у сврху глобалне доминације.

Разговарала: Весна ШУРБАТ

Ostavi poruku