Nekoliko stotina demonstranata marširalo je Londonom protestvujući što Velika Britanija učestvuje u vazdušnim napadima protiv Islamske države (IS) i bombardovanju Iraka koje je predvođeno SAD-om.

Deonstranti su istupili pod sloganom „Dalje ruke od Bliskog istoka, nema pravde, nema mira“.

Na transparentima koje su nosili pisalo je “Stop bombardovanju Iraka“, prenosi AFP.

Protest je održan ispred kabineta premijera Dejvida Kamerona u Dauning stritu, a među govornicima bio je i britanski komičar Rasel Brand.

Protestni marš održan je dan nakon što je ermitovan video koji prikazuje egzekuciju britanskog humanitarca Alana Heninga, koga su kidnapovali ekstremisti Islamske države.

Jedan od demonstranata Fransis O’Nil (36) izjavio je da učestvuje u bolu Heningsove porodice, ali da bombardovanje nije rešenje situacije.

Drugi demonstrant, Karl Beklend (55) rekao je da bombardovanje samo pogoršava situaciju. „Potpuno je suludo da trošimo milijarde da bismo uništili oružje koje smo dali iračkoj vojsci“, rekao je Beklend.

Prošle sedmice britanski parlament je odlučio da se Velika Britanija pridruži vazdušnim napadima (koje predvodi SAD) protiv Islamske države i bombardovanju ciljeva u Iraku, ali ne i u Siriji.

Ostavi poruku