Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da će britanska vlada iskoristiti sva sredstva da pokuša da dođe do talaca koje drže džihadisti Islamske države.

U poruci koju je poslao nakon što je u petak emitovan video snimak na kojem je prikazano obezglavljeno teleo britanskog humanitarnog radnika Alena Heninga, Kameron je rekao da će cela zemlja u žalosti, preneo je Rojters. „Učinićemo sve što možemo, iskoristiti sva raspoloživa sredstva koja imamo… da pokušamo da dođemo do talaca, da pokušamo da im pomognemo… i da uradimo sve što možemo da porazimu tu organizaciju koja je krajnje bezobzirna, bezosećajna i divljačka u načinu kako se ophodi prema ljudima“.

Islamska država preuzela je odgovornost za odrubljivanje glave britanskom državljaninu Alenu Heningu (47), zapretivši da će sledeći taoc kojeg će pogubiti biti Amerikanac Piter Kesig (26).

To je četvrti put da su džihadisti na brutalan način ubili taoca i snimak postavili na Internet, prenele su zapadne agencije.

Dvojica američkih zvaničnika potvrdila su američkoj agenciji da je Piter Kesig, bivši američki vojnik koji je služio u Iraku, u rukama džihadista.

Maskirani džihadista poručio je Obami da pošto je započeo vazdušne udare na Siriju i oni će nastaviti da odsecaju glave njegovom narodu.

Henings, u narandžastoj odeći i na kolenima, rekao je da plaća cenu zbog glasanja u britanskom parlamentu. „Krv Dejvida Hejnsa je na tvojim rukama Kamerone.

Alen Hening biće, takođe, pogubljen, ali njegova krv je na rukama poslanika britanskog parlamenta“, rekao je britanskim akcentom maskirani džihadista koji je stajao iza Heningsa.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je juče da Heningovo ubistvo pokazuje varvarstvo džihadista Islamske države, prenela je agencija Rojters. „Moje misli i molitve večeras su sa Alenovom suprugom Barbarom, njihovom decom i svima koji su ga voleli“, rekao je britanski premijer.

Alan je otišao u Siriju, kako je Kameron istakao, da bi pomogao ljudima svih vera. „Učinićemo sve što možemo da ubice uhvatimo i izvedemo ih pred lice pravde“, poručio je Kameron.

Britanski Forin ofis saopštio je da radi na proveri autentičnosti snimka i da, ako se potvrdi, onda će to biti „još jedno stravično ubistvo“.

Velika Britanija pomaže Sjedinjenim Državama logistikom i obaveštajnim podacima u borbi protiv Islamske države, a odnedavno učestvuje i u vazdušnim udarima u Iraku.

Ostavi poruku