Medicinska sestra iz Francuske, koja se zarazila ebolom dok je volontirala u organizaciji Lekari bez granica (MSF) u Liberiji, izlečena je od tog smrtonosnog virusa, saopšio je danas francuska ministarka zdravlja.

Pošto je izlečena, medicinska sestra čije se ime ne navodi, napustila je bolnicu, dodala je ministarka Marisol Turen.

Sestra, koja je prvi francuski državljanin zaražen virusom ebole, avionom je prebačena u Francusku 19. septembra i primila je eksperimentalnu terapiju u vojnoj bolnici Begen u predgrađu Pariza.

Turenova je odobrila upotrebu tri eksperimentalna leka u terapiji virusa ebole, uključujući i lek Avigan japanske firme „Tojama kemikal“.

Ta firma je saopštila da je medicinska sestra primala Avigan, koji je u Japanu odobren u martu, preneo je AFP.

U NEMAČKOJ IZLEČEN EPIDEMIOLOG ZARAŽEN EBOLOM Službenik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji je zbog zaraze ebolom smešten u bolnicu u nemačkom gradu Hamburgu, pušten je kući, saopštila je danas bolnica.

Epidemiolog iz Senegala, koji je došao u Hamburg krajem avgusta, pošto se zarazio virusom ebole, pušten je iz bolnice, pošto je uspešno izlečen, preneo je Rojters. „On je dobro i već dugo nije zarazan.

Oduševljeni smo što sada može da se vrati u svoju zemlju“, dodaje se u saopštenju bolnice.

Ranije danas, mediji su javili da je medicinska sestra iz Francuske, koja se zarazila ebolom dok je volontirala u organizaciji Lekari bez granica (MSF) u Liberiji, izlečena je od tog smrtonosnog virusa i napustila bolnicu u predgrađu Pariza.

Za sada nema licencirane terapije ili vakcine za ebolu, od koje je u zapadnoj Africi umrlo najmanje 3.300 ljudi.

Ostavi poruku