Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je danas izvinjenje od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena zbog izjave da mu je navodno priznao da je Turska dozvolila borcima iz inostranstva da pređu granicu i uđu u Siriju.

Erdogan je opovrgao da je ikada to izjavio rekavši novinarima da će sa Bajdenom „završiti ukoliko je zaista to rekao“, preneo je AP.

Bajden je izjavio juče u govoru koji je održao na Univerzitetu Harvard da mu jue Erdogan rekao: „Vi ste u pravu.

Pustili smo previše ljudi da prođe.

Sada oni pokušavaju da zatvore svoju granicu“.

Erdogan je rekao da nikada nije izjavio da su pogrešili i dodao da ukoliko je Bajden to zaista izjavio na Harvardu, „onda mora da nam se izvini“.

Bajden je juče u razgovoru sa studentima na forumu održanom na Harvardu, optužio ključne američke saveznike sa Bliskog istoka da su doprineli jačanju Islamske države pošto su, iz želje za svrgavanjem režima Bašara Asada, podržavali finansijski ekstremiste i snabdevali ih oružjem.

Bajden je rekao da su regionalni saveznici „najveći problem“ Amerike u Siriji.“Naši saveznici u regionu su naš najveći problem u Siriji“, kazao je Bajden, prenela je Raša tudej.

Turska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su „toliko odlučni da svrgnu Asada“, pa su dali „na stotine miliona dolara i desetine hiljada tona oružja“ svakom ko želi da se bori protiv Asada, naveo je Bajden.

On je dodao da SAD „nisu mogle da ubede kolege da prekinu sa tim“.“Ishod takve politike je sad više vidljiv“, pošto se ispostavilo da su pomagali ekstremiste Fronta al-Nusra i Al Kaide, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Vašingtonu je sada neophodna koalicija sunitskih država da se bori protiv Islamske države jer Amerika „ne može ponovo da ode u muslimansku zemlju i bude agresor“.

Ostavi poruku