Naslovna Svijet Dve Koreje nastavljaju dijalog

Dve Koreje nastavljaju dijalog

0

Visoki zvaničnici Severne i Južne Koreje dogovorili su se danas, prilikom izuzetno retkog susreta dveju strana na tom nivou, da nastave dijalog na visokom nivou, koji je prethodno bio suspendovan sedam meseci, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Dogovor je postignut tokom iznenadne Južnoj Koreji posete trojice severnokorejskih zvaničnika, od kojih su dvojica bliski saradnici severnokorejskoj lidera Kim Džong-Una, preneo je AFP.

U severnokorejskoj delegaciji bili su potpredsednik Komisije za nacionalnu odbranu Hvang Pjong-So koji se smatra drugim čovekom u Severnoj Koreji, kao i Choe Rjong-Hae i Kim Jang-Gon.

Severnokorejska delegacija došla je u Seul navodno povodom ceremonije zatvaranja Azijskih igara i odmah po sletanju u Seul otišla je na razgovore, koji su trajali više od sat vremena.

Sagovornici su potom otišli na ručak, kojem je prisustvovao i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednice Južne Koreje Park Geun-Hje.“Dve strane su se složile da razgovaraju o detaljima nastavka kontakta na visokom nivou“, navedeno je u saopštenju južnokorejskog Ministarstva.

Severnokorejska strana je, prema saopštenju, izrazila želju da dijalog bude nastavljen krajem oktobra ili početkom novembra.

Ministarstvo je saopštilo i da je južnokorejska predsednica Park Geun-Hje izrazila želju da se danas sastane sa severnokorejskim delegatima, ali da zbog njihove pretrpane satnice tokom kratkog boravka nije bilo vremena da posete i predsedničku palatu.

Francuska agencija je ocenila da današnji razgovori daju nade da će doći do napretka u odnosima dveju Koreja.

Vlada u Seulu saopštila je da je tek juče obaveštena o dolasku delegacije severnog suseda.

Seul je u više navrata pozivao Sever da nastave razgovore, ali Pjongjang je dosad odbacivao taj predlog, nezadovoljan zbog nedavnih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Prethodni razgovori na visokom nivou održani su u februaru u Seulu, a rezultat je bila odluka Severa da bude domaćin jednog od retkih susreta porodica razdvojenih tokom rata 1950-1953. godine.

Profesor Jang Mo-Đin sa Univerziteta sa severnokorejske studije u Seulu istakao je da su i Hvang i Choe bliski saradnici Kim Džong-Una.“Ovo je nešto sasvim bez presedana za Severnu Koreju da pošalje dvojicu liderovih ljudi od najvećeg poverenja u Seul“, rekao je Jang i izneo pretpostavku da su oni možda domaćinu prenelu poruku Kima.

On je dodao da Severna Koreja tom posetom želi da pokaže svetu da čini napore da popravi odnose sa svojim susedom.

Dve Koreje su, tehnički, i dalje u ratu pošto po okončanju sukoba nisu potpisale mirovni sporazum.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version