Štab za sprovođenje antiterorističke operacije na istoku Ukrajine saopštio je danas da su dva pripadnika ukrajinskih snaga poginula u oblasti aerodroma Donjeck, ističući da je aerodrom i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, prenele su agencije.

Predstavnik tog štaba, Vladislav Seleznjov je rekao da su poginuli jedan vojnik i jedan pripadnik Nacionalne garde, preneo je TV kanal „112 Ukrajina“.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) u Kijevu Andrej Lisenko naveo je da su tokom protekla 24 sata poginula dva ukrajinska vojnika, a da se utvrđuje broj ranjenih, prenela je agencija UNIAN.

Predstavnici proruskih snaga saopštili su juče da kontrolišu 95 odsto teritorije aerodroma, a ukrajinske snage samo jednu zgradu u krugu.

Lisenko je, kako prenosi agencija UNN, rekao je da „prioritetni cilj ekstremista ostaje donjecki aerodrom“, a da su oni „preduzeli nekoliko neuspešnih pokušaja napada na aerodrom“. „Naši vojnici odbili su sve napade i uništili 12 terorista“, rekao je on, dodajući da su ukrajinski vojnici „dobili pojačanje“.

Lisenko je, takođe, pozvao građane da se uzdrže od širenja neproverenih informacija.

Sstab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je na nalogu na „Fejsbuku“ da su tokom 24 sata „ekstremisti tri puta napadali ukrajinske vojnike na Donjeckom aerodromu, u Pavlopolju i Nikišinu“, preneo je Ukrinform.

Ta ukrajinska agencija prenela je i saopštenje donjeckih vlasti da su rano jutros žitelje Donjecke u skoro svim delovima grada probudili plotuni iz artiljerijskog oružja i da je situacija napeta.

Gradske vlasti navode da je juče u paljbi uništeno osam stambenih objekata.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti navela je izjavu premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka da prekid vatre nije nastupio, „ali ne krivicom“ DNR. „Ne pucamo mi po stambenim četvrtima Donjecka“, rekao je Zaharčenko, ističući da DNR „poštuje sve tačke Memoranduma iz Minska“ i da nije posle njegovog stupanja na snagu osvojila „nijedan metar teritorije“.

UNIAN prenosi iz Marijupolja da će međunarodna misija, u kojoj su predstavnici Kijeva, Rusije i OEBS-a, danas početi sa ustanovljavanjem granica tampon-zone od 30 kilometara, koja će deliti sukobljene strane u skladu sa dogovorima iz Minska.

Misija je u Marijupolj, na obali Azovskog mora u Donjeckoj oblasti, stigla 2. oktobra uveče, navodi ukrajinska agencija, podsećajući da su 19. septembra učesnici Kontakt-grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine potpisali Memorandum o realizaciji protokola od 5. septembra, koji se sastoji od devet tačaka.

Između ostalog, Memorandumom je predviđeno povlačenje velikokalibarskog oružja na minimalnu udaljenost od 15 kilometara sa svake strane i režim prekida vatre.

Ostavi poruku