SHARE

Изградња дионице аутопута од Добоја до Прњавора тече по плану, а на шест километара трасе почело је полагање другог слоја асфалта.

Предсједник РС Милорад Додик, који је у петак са премијером Жељком Цвијановић и министром саобраћаја и веза Недељком Чубриловићем обишао градилиште у Јоховцу код Добоја, рекао је да су градња аутопута Добој – Бањалука и Термоелектране у Станарима двије највеће капиталне инвестиције у региону.

– Иако појединци, који су цинични, игноришу и не желе да признају да инвестиције у Српској напредују, реализација ових пројеката је доказ да то није тако – рекао је Додик и подсјетио да би дионица аутопута од Добоја до Прњавора, која кошта 180 милиона евра, требало да буде завршена крајем идуће године.

Он је нагласио да је претходних дана почела градња и друге дионице аутопута од Прњавора према Бањалуци и да ће трајати три године. Додик је истакао да се настављају преговори за изградњу мреже аутопутева у РС.

– Преговори за градњу аутопута од Бањалуке према Мркоњић Граду и Купресу су у току. Крај реализације мреже аутопутева требало би да буде у Бијељини и да повеже РС са Србијом – рекао је Додик и додао да ће Српска у континуитету, сходно могућностима, градити аутопутеве и реализовати друге велике пројекте.

Цвијановићева је казала да је изградња дионице аутопута од Добоја до Прњавора важан пројекат, не само комуникацијски, већ и за привредни развој.

– На изградњи дионице аутопута ангажовано је 1.200 радника, а највећи број њих је домаћа радна снага. Поред тога, на градњи су ангажована и домаћа предузећа и услужни сектор који је на располагању грађевинској оперативи – казала је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће аутопут од Бањалуке до Добоја бити рађен идућих неколико година, што значи да ће све то вријеме постојати и таква динамика ангажовања радне снаге на реализацији овог пројекта.

Чубриловић је рекао да градња аутопута тече планираном динамиком те да је десет километара аутопута припремљено за асфалтирање.

– На шест километара је положен први слој асфалта и у току је полагање другог слоја – рекао је Чубриловић и додао да ће ускоро бити положен и трећи слој асфалта.

Чубриловић је истакао да се аутопут гради на најсавременији начин те да се поштују сви стандарди приликом изградње.

– И поред много проблема са којима смо били суочени, који су се, прије свега, појавили због временских непогода, све се одвија према плану – казао је Чубриловић.

Директор “Аутопутева РС” Душан Топић рекао је да је градња моста преко ријеке Босне најзахтјевнији дио посла на дионици од Добоја до Прњавора, али да је на њему завршено три четвртине радова.

– Десни дио моста на ријеци Босни је у потпуности завршен, а урађен је и велики дио радова са лијеве стране. У току је и градња бетонске ограде – казао је Топић и додао да и градња осталих објеката на овој дионици аутопута тече по плану.

Градња дионице аутопута од Добоја до Прњавора у дужини од 36 километара почела је у прољеће прошле године, а извођач радова је конзорцијум фирми “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и “Гранит” из Скопља. Ове фирме граде и другу дионицу аутопута од Прњавора до Бањалуке.

 

Мост на Сави

Милорад Додик је рекао да је РС испунила све услове за изградњу моста преко ријеке Саве у Градишци који треба да повеже аутопут Бањалука – Градишка са Хрватском.

– Српска је испунила све обавезе и обезбиједила потребна финансијска средства. Хрватска треба да ријеши свој дио посла за реализацију овог пројекта, али настоје да свој дио обавеза пребаце на ЕУ – истакао је Додик.

 

SHARE

Оставите одговор