SAD se suočavaju sa ograničenjima svojih vazdušnih snaga u Siriji oko grada Kobane, gde se snage Islamske države (IS) neprestano sukobljavaju sa kurdskim jedinicama.

Avioni i bezpilotne letelice izveli su najmanje osam napada tokom protekle nedelje protiv IS nadomak Kobane, ali nisu uticali na borbu oko ovog strateškog grada u blizini turske granice, prenosi AFP.

Analitičari ističu da ovaj primer jasno pokazuje koliko su limitirane intervencije sa neba bez kopnenih snaga.

Kurdske snage su daleko od toga da su prava vojska i loše su naoružani, ističe Set Džons, bivši savetnik američkih specijalnih jedinica.

On je naglasio da se kurdski borci suočavaju sa dobro organizovanim snagama IS.

Džons je dalje kazao da postoji zabrinutost da američka intervencija nije dobro koordinisana sa kopnenim snagama.

Bez navođenja je teško sprovoditi uspešna vazdušne napade u Kobane, tvrdi penzionisani oficir obaveštajne službe SAD Ben Konabl.

On je istakao da i pored uznapredovanih kamera i senzora na avionima ne može da se jasno identifikuje neprijateljski cilj, a uz to i vremenske prilike utiču na akciju.

Na drugoj strani kurdski lideri i kritičar u Vašingtonu optužuju američkog predsednika Baraka Obama da ne koristi sav potencijal vazdušnih napada.

Penzionisani general Dejvid Deptula kazao je da su piloti u misiji ograničeni procedurama i restriktivnim pravilima što utiče na intervenciju.

On je naglasio da u Kobane treba 24 sata motriti stanje i svaki put kada se vide kretanja IS neophodno je odmah intervenisati, bez čekanja na odobravanja akcije.

Ostavi poruku