ISTANBUL – Turska će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči da grad Kobani na granici sa Sirijom, u kojem većinsko stanovništvo čine Kurdi, padne u ruke džihadista iz Islamske države (IS), izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.“Ne želimo da Kobani padne.

Učinićemo sve što je u našoj moći da se to ne desi“, rekao je Davutoglu u obraćanju novinarima u Istanbulu, a preneo je Rojters.

Samo nekoliko sati pre te Davutogluove izjave, turski parlament je sinoć dao ovlašćenje vladi da naloži učešće u vojnoj intervenciji protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Džihadisti IS-a su juče došli na samo nekoliko kilometara od centra Kobanija, nakon što su prethodnih nedelja preuzeli kontrolu nad više desetina sela sa sirijske strane granice, što je navelo više od 150.000 sirijskih Kurda da prebegnu u Tursku.“Nijedna druga zemlja osim Turske nema takvu sposobnost da utiče na razvoj situacije u Siriji i Iraku, a nijedna druga zemlja nije ni pogođena tim događajima u toj meri kao mi“, istakao je Davutoglu.

Ostavi poruku