SHARE

TOKIO – Severnokorejska prestonica nalazi se u blokadi pošto je 27. septembra uvedena zabrana ulaska i izlaska iz Pjongjanga, preneo je danas britanski list “Telegraf” ukazujući na spekulacije o pokušaju državnog udara.

Prenoseći navode portala Nju Fokus Internešenel koji se poziva na severnokorejske izvore, list podseća da su i ranije severnokorejske vlasti ograničavale pristup prestonici, ali da se najnovije restrikcije odnose čak i na stalne stanovnike Pjongjanga, koji su po definiciji režimska elita.”Ova vrsta akcije ukazuje na dve stvari – ili je došlo do pokušaja državnog udara ili su vlasti otkrile neku vrstu zavere protiv rukovodstva”, kaže Tošimicu Šigemura, profesor tokijskog univerziteta Vaseda za “Telegraf”.

Ako je reč o vojnom puču, onda će situacija u Pjongjangu biti veoma opasna, kaže Šigemura i dodaje da je čuo da je Kim Džong Un napustio prestonicu.

Drugi razlog bi, po njegovim rečima, mogao da bude taj da su neki visoki zvaničnici režima pokušali da prebegnu zbog čega su zatvoreni aerodrom i granični prelazi.

U poslednje vreme mediji su spekulisali i da je severnokorejski lider Kim Džong Un bolestan, jer se dugo nije pojavljivao u javnosti.

SHARE

Оставите одговор