IAKO Srbija u inostranstvu poseduje više od sto hiljada kvadrata, za potrebe naše diplomatsko-konzularne mreže iznajmljuju se 103 nekretnine, i to čak i na destinacijama na kojim u svom vlasništvu imamo zgrade! Prema podacima iz septembarskog Informatora Ministarstva spoljnih poslova, zaključno sa krajem prošle godine, takvih primera je mnogo – od Belgije, Italije, Francuske, do Amerike i Australije.

Tako u Vašingtonu i Kanberi imamo nekretnine procenjene na skoro milion i po evra, koje zvrje prazne, a iznajmljujemo kvadrate! U Kanberi imamo plac od 1.416 i zgradu od 516 kvadrata, vredne oko 350.000 evra, ali za ambasadu od 600 kvadrata i rezidenciju od 153 metara kvadratnih plaćamo kiriju.

Slično je i u Vašingtonu.

U ovom gradu Srbija ima plac od 960 kvadrata i zgradu od 900 kvadrata, čija je knjigovodstvena vrednost procenjena na oko milion evra, ali iznajmljuje 685 kvadrata za ambasadu.

U Informatoru MSP navedeno je da se te nekretnine ne koriste za našu DKP mrežu i da im je potrebna rekonstrukcija.

Najvrednija imovina je u Parizu, gde Srbija ima u vlasništvu plac i dve zgrade, u kojima su smeštene rezidencija i ambasada, kao i šest stanova sa pripadajućim podrumima.

Ta imovina procenjena je na oko 5,4 milijarde dinara, odnosno 5,3 miliona evra.

Ipak, u Francuskoj se iznajmljuje još pet nekretnina – dve u Parizu (za misiju pri Unesko i Kulturni informacioni centar), i tri u Strazburu (za stalnu misiju, konzulat i rezidenciju ambasadora).

Prema podacima iz Informatora MSP, Srbija u vlasništvu ima skoro 80 nekretnina u 28 zemalja širom sveta.

One se prostiru na približno 115.000 metara kvadratnih, a njihova knjigovodstvena vrednost procenjena je na 11,2 milijarde dinara, odnosno 94,5 miliona evra! S druge strane, u 49 zemalja iznajmljujemo 103 nekretnine (ukupno 44.376 kvadrata), ali iznosi kirija nisu navedeni.

Foto: Vašington; Pariz; Kanbera Veliki smo zakupci i u Kini (3.000 kvadrata u Pekingu), gde nemamo ništa u svom vlasništvu, ali i u Nemačkoj, gde rentiramo devet nekretnina u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Hamburgu i Štutgartu.

A u prestonici Nemačke, u svom vlasništvu, imamo čak 8.000 kvadrata, vrednih 2,3 miliona evra! Najvredniju imovinu posedujemo u Velikoj Britaniji i Italiji.

U Londonu – zgradu ambasade, rezidenciju i Srpsku kuću, u Milanu – poslovni prostor od 260 kvadrata, u Rimu zgradu, a u Trstu dva stana.

Naš DKP imetak „najtanji“ je u Makedoniji, gde imamo samo montažni objekat u kom je smešteno konzularno odeljenje, procenjen na – nula dinara! Srpska DKP mreža, u vlasništvu, pored zgrada, stanova, zemljišta i podruma, ima i poslovni prostor i parking mesta.

Tako, u Briselu, pored placa i zgrade od 4.113 kvadrata, u kojoj je smeštena naša misija pri EU, Srbija ima i 186 kvadrata arhivskog prostora i 62 parking mesta.

Ali, čak i tamo iznajmljujemo dodatnih 450 kvadrata – za rezidencije ambasadora i šefa misije pri EU!STAN OD 570 EVRA! RAČUNICA pokazuje da su „diplomatski kvadrati“ u vlasništvu Srbije, u proseku, vrednovani od 2.000 do 4.000 evra.

Međutim, ima i slučajeva da je knjigovodstvena vrednost nekih nekretnina neobjašnjivo niska, što je slučaj sa stanom u Trstu, površine 107 kvadrata, čija je knjigovodstvena vrednost samo 67.669 dinara, odnosno 570 evra!

Ostavi poruku