Суд Босне и Херцеговине прихватио је приједлог Тужлиаштва БиХ да се првоосумњиценом у акцији „Дамаск“ Билалу Боснићу, осумњиченом за кривично дјело тероризам, јавно подстицање и врбовање на терористичке активности, продужи притвор за још два месеца, сазнаје „Дневни аваз“.

Информацију је сарајевском дневнику потрврдио и Боснићев адвокат Адил Лозо који каже да му је, иако га Суд није званично обавијестио, потврђено да је његовом клијенту продужен притвор.

Тужилаштво је тражило притвор и за још четворицу ухапшених у акцији „Дамаск“, Авдулаха Хасановића, Енеса Мешића, Емина Хоџића и Адема Карамују, али није познато да ли је њима одређено продужење притвора или мере забране.

Боснић, који важи за неформалног вођу заједнице радикалних исламиста – селефија у БиХ и остали осумњичени, ухапшени су почетком септембра у великој полицијској операцији чији је циљ био управо разбијање мреже која је подржавала акције терористичке организације Исламска држава (ИС) и организовала одлазак младића из БиХ на сиријско ратиште.

Тужилаштво је од Суда БиХ тражило продужење мере притвора за још два мјесеца, уз образложење да је потребно додатно вријеме да би се довршила истрага.

Тужилац Дубравко Чампара најавио је да планира да саслуша 30 свједока, а и даље траје вештачење одузете опреме – компјутера и мобилних телефона ухапшених.

Додатни разлог за продужење притвора је чињеница да су ухапшени већ

били на ратиштима у Сирији па би тамо могли поново да оду.

Тужилаштво БиХ такође сматра да је након одласка у Сирију Нусрета Имамовића, некадашњег вође вехабијске заједнице у Горњој Маочи код Брчког, управо Боснић преузео његову улогу у БиХ.

Ostavi poruku