BEOGRAD neće uvoditi sankcije Rusiji čak i ako se to u budućnosti ispostavi kao zvaničan uslov za nastavak evropskih integracija – potvrđeno je „Novostima“ u državnom vrhu Srbije.

A da će nas Brisel sve jače pritiskati da okrenemo leđa Moskvi, potvrdio je zvanično i budući komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han: – Stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji biće predmet daljih razgovora.

Srpska vlada moraće da razmisli o tome ako želi u EU – rekao je Han. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče, za „Novosti“, da će spoljnopolitička pozicija Srbije ostati nepromenjena: – Naš prioritet je članstvo u EU i nastavićemo da usklađujemo spoljnu politiku sa briselskom.

Ali, Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji jer to nije u našem državnom interesu. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport poručio je juče da EU ostaje privržena politici širenja i da će taj stav potvrditi u Strategiji proširenja koja će biti objavljena 8. oktobra. – Proširenje je u središtu onoga čime će se baviti komesar Johanes Han.

EU treba da radi na tome da Rusija ne doživljava politiku proširenja ili susedstva kao ugrožavanje njenih interesa.

Ne sme se izgubiti iz vida da će Rusija biti suštinski važan partner u budućnosti EU i njenih članica i da moramo da osiguramo realističan pristup tome.

Ivo Visković, naš bivši ambasador u Berlinu, kaže za „Novosti“ da je neizvesno koliko će Brisel u budućnosti biti oštar u zahtevima prema Srbiji da uvede sankcije Moskvi: – Još ima mnogo nepoznanica.

Odnos EU prema Srbiji po tom pitanju zavisiće od razvoja ukrajinske krize.

Ako se budu pogoršale relacije između Vašingtona i Moskve, izvesno je da će i pritisak na Beograd biti jači.

Ali, nije isključeno i da Brisel ostane fleksibilan prema Srbiji u vezi s tim pitanjem.

To je sada nemoguće predvideti.

VUČIĆ: NASTAVLjAMO SVOJ PUT PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je juče da je uveren da zemlje EU neće moći da odbiju da prihvate Srbiju kao punopravnu članicu. – Čuli smo izjavu Johanesa Hana da nema šanse za Srbiju da postane članica EU u narednih pet godina.

Nije to veliko iznenađenje, očekivali smo tu odluku.

Ali, svakako nastavljamo sa reformama.

Srbija će svoj put ka EU nastaviti bez obzira na razočaravajuće stavove koji dolaze iz Brisela.

Premijer je Na Beogradskom bezbednosnom forumu ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet svih zemalja UN, uključujući Ukrajinu, ali da je najveći prioritet za nas zapadni Balkan.

Ostavi poruku