I POLITIČKE stranke će od proleća morati da se obraćaju notarima.

Prema novim propisima od marta će, umesto suda, pečat na 10.000 potpisa, koje partije sakupljaju uoči izbora, morati da stavi javni beležnik.

Stranke su overu parafa dosad plaćale nešto više od pola miliona dinara, odnosno 50 dinara po potpisu, plus naknadu za izlazak na teren.

A koliki će ceh biti kad pečat pređe samo u ruke beležnika još nije precizirano, jer cenovnik tek treba da odredi ministar pravde.

Kad bi se za partije primenjivala ista tarifa kao i za sve ostale klijente, notari bi po jednom potpisu prihodovali 360 dinara, što znači da bi samo za prijavu na izbore stranke morale da obezbede najmanje 3,6 miliona dinara.

Direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević, međutim, kaže za „Novosti“ da overa potpisa neće toliko koštati: – Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da visinu naknade za overu potpisa utvrđuje Ministarstvo pravde.

To znači da notari partijama neće naplaćivati iste iznose koji važe za ostale.

I dosad su stranke plaćale manje nego građani koji overavaju izjave u sudu ili opštini.

I kad kompletan posao oko potpisa, potrebnih za učešće partija na izborima, pređe u ruke javnih beležnika procedura se neće bitnije menjati.

– Uprkos tome što zakon predviđa da se svi poslovi obavljaju isključivo u kancelarijama, postoji izuzetak.

Predviđeno je da notar može da izađe na teren, između ostalog, ako treba da overi veći broj potpisa – objašnjava notar Đorđe Sibinović.

Ostavi poruku