Naslovna Srbija Nezavisnost neće proći

Nezavisnost neće proći

0

BEOGRAD neće parafirati nikakve sporazume sa Prištinom koji bi direktno ili indirektno značili priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, niti takvi zahtevi stižu iz Brisela – rečeno je „Novostima“ u Vladi Srbije.

To je odgovor naših zvaničnika na izjavu funkcionera Samoopredeljenja Visara Imerija, čija stranka će verovatno biti deo nove vlasti u Prištini, „da dijalog sa Beogradom neće biti nastavljen ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova“.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić objašnjava, za „Novosti“, da je stav Srbije poznat i da se neće menjati, niti će država učiniti bilo šta što bi išlo u prilog priznavanja nezavisnosti KiM: – Razgovori pod pokroviteljstvom EU su statusno neutralni i takvi će i ostati.

Srbija neće potpisivati nikakve sporazume koji bi značili priznavanje, Brisel na tome ne insistira, naprotiv, traži od Prištine da pokaže kooperativnost kako bi se što pre ponovo selo za sto i nastavio razgovor o zaokruživanju Briselskog sporazuma i drugim nerešenim temama.

Albanska strana je u pregovorima i ranije tražila novi sporazum između Beograda i Prištine, po principu dva ravnopravna subjekta, ali to nije naišlo na konsenzus među članicama EU, i pored toga što je Priština imala podršku Berlina.

Prema saznanjima „Novosti“, moguća je, u dogledno vreme, neka vrsta novog dokumenta, sličnog sporazumu iz aprila 2013, kojim bi se uokvirili svi dogovori postignuti u međuvremenu, ali se ne radi ni o kakvom „mirovnom sporazumu“.

KOCIJANČIČ: ČEKAMO FORMIRANjE VLASTI U BRISELU čekaju da se završe pregovori oko formiranja nove vlade u Prištini: – To je unutrašnji proces u koji ne želimo da se mešamo.

Dijalog se nastavlja i redovno se održavaju sastanci radnih grupa – odgovorila je portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, na pitanje o „mirovnom sporazumu“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version