Naslovna Svijet Kameron za ostanak Londona samo u reformisanoj EU

Kameron za ostanak Londona samo u reformisanoj EU

0

OSTANAK Škotske u Britaniji za britanskog premijera Dejvida Kamerona je 1000 puta važniji, nego da li će London da ostane u 28-članoj familiji okupljnoj u Briselu.

Štaviše, Kameron je jasno i glasno izjavio da mu srce neće pući ako njegova zemlja napusti Evropsku uniju.

– Moja osećanja su hiljadu puta jača prema našem Ujedinjenom kraljevstvu nego prema EU – rekao je Kameron, dok je, što se EU tiče, samo izrazio spremnost da ponovo pregovara sa Briselom o članstvu u reformisanoj EU, pre nego što Britancima ponudi referendum o ostanku u EU do 2017.

godine.

Novinare je zanimalo da li bi premijeru srce puklo kada bi Britanija izašla iz EU, kao što je rekao da bi se dogodilo u slučaju odlaska Škotske iz kraljevstva.

Kameron se nije dvoumio rekavši da se tu sada radi samo o pragmatizmu i o tome šta je najbolje za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Objasnio je da britanski odnosi sa EU ne funkcionišu najbolje i dodao da ne bi dovodio u pitanje ostanak u EU da to nije u nacionalnom interesu.

– U svakom slučaju, najbolja varijanta za Britaniju bila bi da reformiše odnose sa EU i ostane član – zaključio je on.

ROĐENDANSKI “POKLON“ KAMERONU opasnost stiže baš na 48.

rođendan, 9.

oktobra, kada bi UKIP mogao da osvoji prvo mesto u britanskom parlamentu, pošto se parlamentarac Daglas Karsvel priključio ovoj evroskeptičkoj partiji.

Kameron je upozorio da podrška entievropskoj partiji može da podeli glasove konzervativaca na „tesnim“ izborima 2015.

godine, utirući put pobedi laburista.

Kameron je pod pritiskom antievropske Nezavisne partije (UKIP), kao i nekih parlamentarnih poslanika istrajnih u zahtevima da pooštri retoriku prema Briselu.

Objašnjavajući hladnoću prema Briselu uverenjem da odnos sa EU ne služi interesima Londona, Kameron je obećao da će, ako bude reizabran 2015, ponovo da pregovara o članstvu u EU.

Pod pritiskom partijskih drugova da produbi evroskepticizam, Kemeron ipak pazi da ne naljuti kancelarku najmoćnije članice Unije, Nemicu Angelu Merkel, koja bi mogla da pomuti njegove pregovaračke pokušaje sa Briselom.

Za sada je Kameron dobio relativno skromne pozitivne signale od nekolicine članica Unije za svoje planove, dok Merkelova favorizuje daleko manje promene od britanskog kolege.

Za Merkelovu je od primarnog značaja produbljenje zajedničke zone evra, kojoj Britanija i ne pripada.

Kameron stoga teži kompromisu i zahteva ponovo pregovare o garancijama u vezi sa jedinstvenim tržištem, labavijom, umesto tešnjom unijom, poboljšanju imigracione politike u EU: – Mi ne želimo samo pristup evropskom tržištu, mi želimo da imamo i glas u vezi sa pravilima – zaključio je on.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version