ZASTAVA NR Kine, koja se zavijorila u Hongkongu, donela je samo delić slavljeničke atmosfere u protestima uzavrelom gradu.

Na dan kada je Kina obeležavala 65 godina od osnivanja, lider protesta koje predvode studenti zapretio je da će demonstranti okupirati vladine zgrade, ako aktuelni rukovodilac Hongkonga Leung Čun-jing ne podnese ostavku.

Demonstranti traže da Peking odustane od planova da unapred odredi kandidate za izbore za novog čelnika Hongkonga na glasanju 2017.

Istovremeno, oni zahtevaju i hitan odlazak Leunga, bliskog Pekingu, sa kojim, kažu, nemaju šta da razgovaraju otkako je naredio policiji da tokom vikenda baci suzavac na demonstrante.

Leung te zahteve odbija.

Na ceremoniji podizanja zastave, koju je prenosila kineska televizija, ne skrećući kamere prema demonstrantima, jer Peking ove proteste smatra nelegalnim, Leung je podsetio da specijalni status Hongkonga u Kini, poznat kao „jedna zemlja, dva sistema“, znači upravo to što mu ime i kaže.

To je bio i njegov posredni odgovor demonstrantima na zahtev da Peking promeni izborna pravila za Hongkong.STRANCI POSEBNO su Britanija i SAD glasne u zahtevima da se izađe u susret težnjama demonstranata, tvrdeći da bi se izmenom izbornih pravila znatno unapredio legitimitet prvog čoveka Hongkonga.

Peking uzvraća da se strani elementi ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine.

Nedaleko od svečarske atmosfere, koju su snimale kineske kamere, zapadni mediji su beležili usred poslovne četvrti Hongkonga masu ljudi s kišobranima, simbolom protesta.

Na dan kada je obeležavano rađanje komunističke Kine 1949, demonstranti su mahali zastavicama, ali ne kineskim.

Iz slavljeničkog Pekinga nije stizao ni nagoveštaj popuštanja zahtevima demonstranata.

Iako analitičari na Zapadu komentarišu da se Peking plaši da bi promena izbornih pravila u Hongkongu mogla da „zarazi“ i ostatak Kine, predsednik Sji Đinping je saopštio, bez dvoumljenja, da će vlada „čvrsto da održi dugoročni napredak i stabilnost Hongkonga i Makaoa“.

Peking ne gleda blagonaklono ni prema „brižnosti“ Zapada zbog događaja u Hongkongu, koji je do 1997.

bio britanska kolonija.

Otkako je vraćen Kini, prema sporazumu je Hongkong dobio veliki stepen autonomije, izuzev u spoljnoj i odbrambenoj politici, na period od 50 godina, koji ističe 2047.

Ostavi poruku